Elérhetővé válhatnak a CD Projekt forráskódjai

cyberpunk 2077 videojáték
Cyberpunk 2077
Vágólapra másolva!
Szabadon letölthetőek a cégtől kilopott adatok, de jelszavak védik azokat.
Vágólapra másolva!

Óriási katasztrófa érte februárban a CD Projektet, a decemberben gyatra állapotban kiadott Cyberpunk 2077 feszített tempójú javítási kísérlete közben célzott zsarolóvírusos támadás áldozatává vált. Ez nem csupán a munkát hátráltatta hetekig, de a zsarolók rengeteg belsős dokumentum és egyéb mellett kilopták a szervereiről a Gwent, a Witcher 3, a Cyberpunk 2077, továbbá a Witcher 3 sugárkövetést is támogató, jelenleg fejlesztés alatt álló következő kiadásának forráskódjait.

Cyberpunk 2077 Forrás: CD Projekt RED

A CD Projekt nem volt hajlandó fizetni a sejtések szerint orosz zsarolóknak, így azok árverésen kívánták értékesíteni a kilopott adatokat, ám ezt lefújták, miután állításuk szerint más úton vevőre találtak az információk. Az üzlet megköttetett, azzal a feltétellel, hogy nem fogják másoknak kiadni az adatokat.

A jelek szerint a netes bűnözőknek nincs betyárbecsületük, részben a lopott adatok nyilvánosságra hozására kitalált sötét webes portáljuk reklámozása céljából megosztották torrentoldalakon a játékok forráskódjait, továbbá a hozzájuk tartozó egyéb adatokat.

A kódbázisokat jelszavas 7-Zip archívumokba csomagolták, és állításuk szerint kriptovalutában kifizetett „adományokért" cserébe kiadják a jelszavaikat. A befolyt pénzt jótékonyságra kívánják fordítani, aki pedig ezt nem hiszi el, annak úgy kell. Akármi is legyen a helyzet, a jelszavakat egyenként, tízezer dollárnyi összegek összegyűlésekor kívánják nyilvánosságra hozni, utolsóként 40 ezer dollár elérésekor a Cyberpunk archívumát oldhatják fel.

Ettől függetlenül a jelek szerint egyes archívumok jelszavait már megoszthatták, privát csatornán át többek közt az EuroGamer kollégája is látott néhány a Cyberpunkéban talált videoklipet. Javarészt a fejlesztők által készített humoros apróságokra kell gondolni, az egyiken például egy bugos NPC az X-akták főcímdalára gurul a földön, egy másikban pedig csirkékre cserélték a karaktermodelleket.

Hírünk írásáig a CD Projekt nem reagált az internetes bűnözők legújabb lépésére.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!