Botrány tört ki az Alienware laptopja körül

alienware m15 ryzen edition r5 gamer laptop notebook
Alienware m15 Ryzen Edition R5
Vágólapra másolva!
Letiltotta a videokártyájának egytizedét, a hónap közepén jöhet a javítás.
Vágólapra másolva!

Nincsenek kellemes helyzetben a gamer laptopot vásárolni kívánók, a gyártók által megcélzott hőtermelési limiteknek köszönhetően teljesen ugyanazok a processzorok és videokártyák érdemben eltérő teljesítményt nyújthatnak a különböző modellekben. Sejthetően a gyártók nem szeretik nagy dobra verni, amennyiben hődizájn miatt le kellett venniük a csúcstempóból, így a fogyasztókon múlik, hogy megfelelő utánajárással tájékozódjanak a kiszemelt termékek valós képességeiről.

Alienware m15 Ryzen Edition R5 Forrás: Alienware

Ennek ellenére nagy botrány tört ki a Dell tulajdonában lévő Alienware körül, az m15 Ryzen Edition R5 laptopjában ugyanis letiltotta az NVIDIA GeForce RTX 3070 videokártya CUDA-magjainak egytizedét. A vevők arra lettek figyelmesek, hogy a diagnosztikai programok 5120 helyett csak 4608 CUDA-magot jelentettek, amelyet először hibának véltek, ám gyorsan kiderült, hogy nem erről van szó.

A butítás azt is jelenti, hogy többek közt a sugárkövetéses magok egy részét sem tudták használni a futtatott alkalmazások.

A Dell ügyfélszolgálata elsőként azzal szabadkozott, hogy nem részletezett célú optimalizációról van szó, ám röviddel később maga az Alienware gyártási hibának titulálta a problémát. A vállalat szerint hibás video BIOS-szal jöttek a gépek, azonban várhatóan június közepére kiadja a frissítést, amellyel az ügyfelek helyreállíthatják a grafikus vezérlő teljesítményét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!