Rekordösszeget keresett az EA a zsákbamacskán

ea sports fifa 21 videojáték
FIFA 21
Vágólapra másolva!
Nem véletlenül védi körme szakadtáig az Ultimate Teamet.
Vágólapra másolva!

Évekkel ezelőtt elárasztották az Electronic Arts teljes áron évente megjelentetett sportjátékait a free-to-play játékokra jellemző mikrotranzakciók, ráadásul a kiadó ezekből is a több országban mostanra szerencsejátéknak nyilvánított loot box típust vezette be.

FIFA 21 Forrás: EA Sports

A kritikusok által kizsákmányolónak titulált monetizációs megoldást a FIFA, Madden és NFL játékok Ultimate Team módjaiban erőlteti a kiadó, ezekben a játékosok saját csapatokat állíthatnak össze a multiplayer módban való nyerési esélyeik növelése érdekében. A normál játék során kapott és pénzért vásárolható loot boxokon keresztül tudnak jobb statisztikákkal rendelkező sportolókra szert tenni.

Az EA által most kiadott, a 2021-es pénzügyi évét összegző jelentés újból nyilvánvalóvá tette, hogy a vállalat miért védi minden erejével a hatóságok előtt a loot boxos Ultimate Team módjait: folyamatosan egyre több pénzt nyomtatnak. Az idén március végével lezárult 12 hónapban az EA bevételének már 29 százalékát adta az Ultimate Team, konkrétan 1,62 milliárd dollárt, avagy 463,6 milliárd forintot keresett a loot boxok eladásával.

Daniel Ahmad piacelemző a lenti tweetben összegezte, hogy a 2015-ös pénzügyi év óta miként alakult az Ultimate Teamből származó bevétel, majdnem megtriplázódott az összeg.

A 2021-es pénzügyi évben az EA összesen 5,6 milliárd dollárt bevételt termelt, ennek 71 százaléka származott az által „élő szolgáltatásoknak" titulált előfizetésekből és mikrotranzakciókból, csak a bevételének maradékát adták a klasszikus játékeladások.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!