Mégsem a kék fény zavarja meg az alvást?

Phones in Bed Couple Smart Phone Wireless Technology Bedtime Busy Dishonesty E-Mail Young Adult Looking Suspicion Problems Bonding Togetherness Dark Technology Social Issues Lifestyles Pensive Heterosexual Couple People Night Bedroom Internet Laptop Mobil
Young couple on their phones in bed.
Vágólapra másolva!
Legnagyobb részt más okokból lehet jelentősége a lefekvés előtti mobilozásnak.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években széles körben elfogadottá vált az elmélet, hogy az alvás minőségére jelentős negatív hatással van a lefekvés előtti mobilozás, mivel a kijelzőkből érkező kék fény megzavarja az elalvásért felelős melatonin termelését. Emiatt az elmúlt években megszokottá vált a mobilokban a kékfény-szűrő funkció, ezt bekapcsolva sárgásra vált a kijelző színhőmérséklete.

A kép csak illusztráció Forrás: Getty Images/Vasileios Economou/Becon

A Brigham Young Egyetem és a Cincinnatiben lévő Children's Hospital Medical Center közös kutatása szerint ennél jóval árnyaltabb a helyzet. A 167 gyermek részvételével elvégzett kísérletük alapján a kék fény önmagában nem játszott túl nagy szerepet az elalvásban és az alvásminőségben, helyette többet számított, hogy közvetlenül a lefekvés előtt mobiloztak-e a gyerekek, kékfény-szűrés ide vagy oda.

A téma további kutatást igényel, egyelőre nem lehet konklúziókba bocsátkozni. Viszont az eddigi eredmények alapján szakemberek úgy gondolják, hogy a mobilozás miatti alvásproblémákért legnagyobb mértékben kognitív és pszichológiai faktorok felelhetnek, nem pedig a kijelzőkből a szemekbe jutó kék fény.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!