Érkeznek a QLED tévék, megnéztük, érdemes-e megvenni azokat

QLED, tévé, tv, vásárlási, tanácsadó, kijelző
Idén érkeznek az első Mini LED QLED televíziók is.
Vágólapra másolva!
2021 elején több meghatározó gyártó is bejelentette, hogy televíziós kínálatát QLED modellel bővíti. A cégek sok jót ígérnek ezekről, megnéztük, hogy ebből mi igaz, hogy tényleg vannak-e látható, érezhető előnyei a technológiának. Azaz, hogy valóban hozzáadott értéket jelent-e ez az eljárás, vagy csak egy marketingtrükk.
Vágólapra másolva!

Mi a QLED?

Jelenleg a nagyobb tudású, úgynevezett felső kategóriás tévék univerzumát két nagy technológia uralja, a QLED és az OLED. Ez utóbbi első számú támogatója az LG, a másiké pedig az ősi vetélytárs Samsung. E cég volt, amely néhány évvel ezelőtt óriási bombát robbantott azzal, mikor bemutatta az első QLED televíziókat Fortuna kedvenc városában, Las Vegasban, a világ legnagyobb techkiállításán, a CES-en. A példájukat azóta több nagy más cég is követte. Így már rendelkezik QLED televízióval az elképesztő ütemben terjeszkedő három kínai gyártó, a TCL, Xiaomi és a Hisense is, és rajtuk kívül, a Sharp is kacsintgat ebbe az irányba.

A QLED technológia legnagyobb támogatója a Samsung. A kínálatukban rengeteg ilyen tv megtalálható Forrás: Samsung

A QLED technológia nem számít forradalmian újnak, mint amilyen maga idejében mondjuk a plazma volt. Sokkal inkább tekinthető a hagyományos LED LCD egyfajta evolúciójának. A QLED tévékben a háttérvilágításul szolgáló LED-ek és a folyadékkristályok között elhelyeznek egy különleges, úgynevezett kvantumpontokból álló filmréteget. Ezek a rendkívül kis méretű, nanométer (a milliméter milliomod része) átmérőjű, speciális anyagból készült kristályok a kék LED-ek fényét felerősítik, és nagyon tiszta spektrumú fehér fénnyé alakítják. Ezzel a fénnyel dolgozik tehát a későbbiekben a panel, azaz a QLED alapvetően a nyersanyagot változtatja meg.

Van ennek bármi értelme?

Az magában nagyon jól hangzik, hogy egy ilyen kristályokból álló filmmel turbóznak fel egy tévét. De ennél azért fontosabb, hogy van-e ennek bármi gyakorlati haszna. Azaz, hogy kínálnak-e extra előnyöket a QLED tévék a hagyományos modellekhez képest. Nos, az elmúlt időszakban több ilyen készülék is megfordult nálunk, volt alkalmunk alaposan megvizsgálni őket, és ennek alapján a következő tapasztalatokat szűrtük le.

Idén érkeznek az első Mini LED QLED televíziók is Forrás: Samsung

Magasabb fényerő: A QLED tévék a méréseink alapján lényegesen nagyobb maximális fényerőt produkálnak. Ez pedig azt jelenti, hogy a nagy dinamikatartományú filmek, videók és játékok visszaadása sokkal látványosabb. Magyarul a manapság egyre inkább elterjedtebbnek számító HDR tartalmak megjelenítése során jobban teljesítenek.

Jobb betekintési szög: A betekintési szög is jobb a QLED tévék esetében. Azaz csak kiszorított pozícióból érezhető a tónusok enyhe fakulása.

Nagyobb színgazdagság: Szintén a műszeres mérések támasztották alá, hogy jobb a színtérlefedettség, tehát több árnyalat megjelenítésére képesek, tehát nemcsak papíron, hanem a valóságban is.

Nagyobb színpontosság: A QLED-ek egyik hatalmas előnye, hogy a tiszta spektrumú fehér fény miatt a megjelenített árnyalatok pontosabbak, azaz közelebb állnak a szabványként meghatározott iparági standardokhoz még a HDR tartalmak megjelenítése során is.

Energiahatékonyság: Ugyanakkora fényerő mellett egy QLED tv kevesebbet fogyaszt, mint hagyományos eljárásokra épülő rokonai.

Nincs beégés: Egy QLED televízión hosszú órákon vagy napokon át megjelenhet ugyanaz a képi tartalom, az nem okoz szellemképesedést, a lenyomata nem marad ott sokáig, vagy rosszabb esetben örökre. Ilyen állandó képi tartalom lehet például egy szoftver grafikus kezelőfelülete (a menük például), vagy a játékok HUD-ja. Tehát egy QLED modell hosszú távú munkára vagy játékra is gond nélkül alkalmas.

Érdemes QLED televíziót venni?

Ebből is látszik, hogy a kvantumpontos LED LCD képalkotási technológia valódi evolúciós lépést jelent, amely tényleg kínál szó szerint szemmel látható előnyöket. Tehát a kérdés a válaszra egyértelműen igen. A QLED tévéknek van létjogosultságuk, a kép minőségben magasabb szintet képviselnek, így akinek fontos a látványvilág, annak mindenképpen érdemes számba vennie e termékeket is, ha tv-vásárláson töri a fejét. De az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy mindez nincs ingyen. A nagyobb tudásnak, a magasabb szintű képminőségnek ára van, hiszen az ilyen típusú televíziók hagyományosan többe kerülnek, mint hagyományos rokonaik.

Nagy színpontosság jellemzi e készülékeket Forrás: TCL

Természetesen a QLED tévék között megtalálhatóak a 8K és 4K felbontású készülékek egyaránt. Idén már felbukkantak az első Mini LED háttérvilágítású változatok is. A kvantumpontokkal egyébként is folyamatosan intenzív fejlesztéseket folytatnak a nagy piaci résztvevők. A hírek arról szólnak, hogy már a következő fázison dolgoznak, amikor az OLED eljárással ötvöznék ezeket a mágikus kristályokat, ugyanis a Samsung a tervek szerint jövő év elején már be is mutatja első ilyen televízióit.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!