PlayStationön is hódít a digitális játékvásárlás

playstation gamepad gamer gaming videojáték kontroller
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Pár éven belül kifejezetten szokatlanná válhat a dobozos játékvétel.
Vágólapra másolva!

Számítógépeken az elmúlt tíz évben teljes mértékben átvette az uralmat a digitális játékvásárlás, aki pedig mégis bolti dobozos kiadást venne egy újabb termékből, az csak egy digitális boltban beváltható termékkódot kap, semmiféle adathordozó sincs a DVD-tokban. Ezzel szemben a konzolosok sokkal tovább ragaszkodtak a bolti dobozos játékok vásárlásához, ami érthető annak fényében, hogy így képesek eladni vagy elcserélni a megunt és nem tetsző játékaikat. A PC-seknek a digitális kódozás miatt erre akkor sem volna lehetőségük, ha lenne adathordozó a játékok dobozaiban.

A kép csak illusztráció Forrás: C Technical / Pexels

A Sony legújabb üzleti beszámolója alapján most már egyértelműen átvették a vezetést a digitális játékok a PlayStationön, a 2020-as évben eladott játékok közel 63 százaléka ilyen formában kelt el. Kontextusként 2019-ben 55 százalék, míg 2018-ban 43 százalék volt a digitálisan értékesített játékok aránya, így valószínűleg a koronavírus-járvány nélkül is hasonló módon alakult volna a tavalyi érték.

További érdekesség, hogy 2020 utolsó negyedévben 1,4 millió darab PlayStation 4 talált gazdára, míg az egy évvel ezelőtti azonos időszakban még 6 millió fogyott, ám ebben a PlayStation 5 tavaly novemberi megjelenése miatt semmi meglepő sincs. Viszont az új modellből 4,5 milliót adott el december végéig a vállalat, azaz összességében a tavalyi utolsó negyedévben is 6 millió konzolt értékesített.

Piacra dobása óta 114,9 millió PlayStation 4 kelt el.

A korábbi modellek eladásai:

  • PlayStation – 102,5 millió,
  • PlayStation 2 – 155 millió,
  • PlayStation 3 – 87,4 millió.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!