Kiárulta az ügyfeleket a Yandex rendszergazdája

kiberbűnözés, számítógépes kalózok
A person works at a computer during the 10th International Cybersecurity Forum in Lille on January 23, 2018. (Photo by Philippe HUGUEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Személyes nyereségvágyból adhatott hozzáférést másoknak a levelezésükhöz.
Vágólapra másolva!

Méretes botrány tört ki a Yandexnél, a legérzékletesebben talán az orosz Google-nek titulálható vállalat egyik rendszergazdája 4887 felhasználó levelezőfiókjához biztosított illetéktelenek számára hozzáférést. Az ügyben kiadott sajtóközlemény szerint az indítéka személyes nyereségvágy volt.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Philippe Huguen

A Yandex nem nyújtott átfogó tájékoztatást a részletek kapcsán, így nem világos, hogy mikor kezdődött és meddig tartott az incidens, továbbá a rendszergazda kuncsaftjai milyen célból kívántak hozzáférni az áldozatok e-mailjeihez. A tevékenységére egy biztonsági audit során derült fény, az elkövető egyike volt azon három személynek, akik támogatási célból képesek hozzáférni az ügyfelek postafiókjaihoz.

A Yandex állítása szerint megszüntette az illetéktelenek hozzáférését az érintett felhasználói fiókokhoz, feljelentést tett a rendőrségen, továbbá értesítette az áldozatokat az incidensről. A jövőbeli hasonló esetek megakadályozása érdekében a vállalat változtat a belső működésén.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!