Van még helye a papír fotóknak a digitális világban?

fénykép, fotó, régi, retró, papír, kép, fényképező
Ezekkel a régi fényképezőkkel még háromszor is meggondolta az ember, hogy mifotóz le.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt negyedszázadban lezajlott digitális forradalom egymás után rombolta le az addig megingathatatlannak hitt technológiák trónját, amely alól egyetlen terület sem vonhatta ki magát. Szép lassan mindenhol megfigyelhetővé vált a fizikai hordozók visszaszorulása, hiszen a zeneszámok, filmek, játékok, újságcikkek és könyvek is egyre inkább eltűnnek a polcokról, és beköltöznek a számítógépekbe okostelefonokba, szerverekbe eredeti formájukat hátrahagyva, valamilyen médiaállományként.
Vágólapra másolva!

E sorsot a képek sem kerülhették el, hiszen a digitális fényképezőgépek, valamint az egyre jobb kamerával felszerelt okostelefonok a tradicionális papírképek iránti keresletet jelentősen visszaszorították. Mindez persze valahol egy teljesen érthető folyamat, hiszen digitális állományként a képek sokkal egyszerűbben tárolhatóak, rendszerezhetőek, átnézhetőek, továbbíthatóak, valamint szerkeszthetőek. Idővel pedig megszülettek direkt azok az online alkalmazások, amelyek elsődleges célja az volt, hogy az emberek az ilyen formában rendelkezésükre álló képeket megosszák másokkal. Kevesen tudják talán, de eredetileg a Facebook egyik fő funkciója is ez volt, hiszen a megszokottnál lényegesen könnyebben lehetett rá fotókat feltölteni, azokat rendszerezni, illetve megmutogatni. A jelenleg egyik legnépszerűbb mobilos app, az Instagram pedig kifejezetten a képek megosztását szolgálja. Ennek lassan több száz milliós felhasználói bázisa jól mutatja, hogy az emberek igenis értékelik a digitális képeket.

Van még helye a papíralapú fotóknak?

De ez nem jelenti azt, hogy a papíralapú, hagyományos képeknek el kellene tűnniük. Sokan vannak, akik mind a mai napig szeretik a "rendes" fotókat. És nem is ok nélkül. Teljesen más érzést jelent egy hagyományos papírképet kézbe fogni, nézegetni, átvizsgálni, mint egy, a monitoron feltűnő állományt.

Ezekkel a régi fényképezőkkel még háromszor is meggondolta az ember, hogy mifotóz le. Forrás: Pixabay

Mivel ezek fizikai valójukban is léteznek, teljesen máshogy bánik velük az ember, mint egy file-lal. Amikor valaki kirak a polcára vagy az íróasztalára egy igazi papírfotót szeretteiről, az teljesen más érzés, mint átgörgetni a képüket a telefon vagy számítógép kijelzőjén. Hogy az albumok összeállításáról ne is beszéljünk. Egy ilyen könyvbe sokszor hosszas válogatás, lamentálás után kerül be egy-egy kép. Már pusztán a ráfordított idő miatt értékesebbé válhat emiatt egy-egy fotó. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a digitális formátumban lévő képek könnyen törlődhetnek.

Elromolhat a telefon, a számítógép, a pendrive, és ha nincs extra mentés róluk, akkor egy pillanat alatt az enyészeté válhatnak.

Egy hagyományos papírkép azért sokkal jobban bírja a strapát, pláne akkor, ha megfelelően tárolják. Ezt tökéletesen alátámasztja, hogy a legtöbb családban vannak több évtizede készült papír fotók. Viszont sokan azt se tudják, hogy hol lehet az öt évvel ezelőtti telefonjuk, amin képek garmadája található. Persze ezen a ma már szinte korlátlannak tűnő tárhelyek által nyújtott felhő alapú, online mentési lehetőségek valamelyest segítenek, de az utóbbi évek szivárgási botrányai után nagyon is érthető, ha valaki nem akarja megosztani a személyes fényképeit valami szerverrel, amiről azt sem tudjuk, hogy pontosan hol található.

Szinte minden háztartásban vannak ilyen régi képekkel teli albumok. Forrás: Pixabay

Egy szó, mint száz, szerintünk a papíralapú képeknek igenis van létjogosultsága 2021-ben is, már csak az a kérdés, hogy ezekhez hogy lehet hozzájutni, hiszen a képek digitális technológiával készülnek. Számba vettük a lehetséges módszereket, azok előnyeivel és hátrányaival egyaránt.

Otthoni fotónyomtató: Ma már minden műszaki boltban megvásárolható olyan printer, amely képes jó minőségű fotók kinyomtatására. E módszer kényelmes, és biztonságos, hiszen otthonunkban intézhetjük az egész folyamatot. Ha pedig nem tetszik a végeredmény, akkor rövid szerkesztési folyamat után addig lehet próbálkozni, míg elégedett nem lesz az ember. Viszont költséges, hiszen magát az eszközt is meg kell vásárolni, ráadásul a patron, toner is kifogy idővel. Hogy arról ne is beszéljünk, hogy a különleges papír is extra kiadást jelent.

Az ilyen készülékekkel remek minőségű képek létrehozhatóak. Forrás: Origo

Profi fotókidolgozás: Régen, a filmes korszakban virágoztak a profi, előhívással, nagyítással foglalkozó üzletek. Mára ezek száma megfogyatkozott, de azért még akadnak helyek, ahol ilyesmivel foglalkoznak. Ezeket személyesen kell felkeresni, elvinni egy adathordozón a file-okat, ott pedig professzionális eszközökkel, minőségi papírra nyomtatják azokat. E megoldás nagy előnye, hogy egyben nem feltétlenül kell sok pénzt kifizetni, hiszen egyetlen képet akár 40 forintból is megúszhatunk. Ideális esetben a képet vagy képeket azonnal el is készítik. Ráadásul ilyen üzletekben sokszor szakértők dolgoznak, akik a kép szerkesztésben, feljavításban is jártasak. Azaz képesek a lehető legtöbbet kihozni a nyersanyagból, például el tudják tüntetni a zavaró vörös szem effektust. Ezen módszer egyik hátránya, hogy oda kell fáradni személyesen, illetve hogy idegenek nézhetik meg a képeket, ami bizony sokakat zavarhat, egyébként teljes joggal.

Egyébként már egyre több helyre el lehet interneten keresztül is küldeni a kinyomtatni kívánt képeket. Viszont itt problémás lehet, hogy a jó minőségű fotók rengeteg helyet foglalnak, azaz egyszerre sokat nem tudunk küldeni. Ráadásul értelemszerűen arról le kell mondani, hogy azonnal megkapjuk őket.

Fotónyomtatás automatából: Több olyan üzlet van, ahol található fotónyomtató. Ide elég elvinni egy pendrive-on a kinyomtatni kívánt képeket, és egy gombnyomással el is indítható a folyamat. E módszer előnye, hogy akár már 20-30 forintból létrehozható egy-egy papírkép. Viszont személyesen kell odamenni, és nincs mód a szerkesztésre, a fotók esetleges kijavítására sem.

Tehát ebből is látszik, hogy 2021-ben sem kell még elfelejteni a papírképeket. Több lehetőség is rendelkezésre áll, nem is kerül feltétlenül sokba, az élmény amit nyújtanak pedig semmi mással nem helyettesíthető.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!