Nagy baj lehet az új Macek háttértáraival

apple mac mini számítógép játék
Apple Mac mini (2020)
Vágólapra másolva!
Rendkívül gyorsan elhasználódhatnak a rengeteg írástól az SSD-ik.
Vágólapra másolva!

Aggasztó problémáról számoltak be egyes Apple M1 processzorral szerelt Macek tulajdonosai, a szoftveres diagnosztika szerint elképesztő sebességgel használódnak el a számítógépeik háttértárai. Az SSD-k életciklusa véges, a bennük lévő memóriachipek adattároló egységei csak korlátozott alkalommal írhatóak újra, azonban az érintettek által tapasztalt elfáradás mindenképp abnormális.

Apple Mac mini (2020) Forrás: Apple

Némi kontextusként az átlagos felhasználók körülbelül tíz év életciklusra számíthatnak az SSD-iktől, azonban egyes panaszosoknak pár hónap használat után azt állítja a diagnosztikai alkalmazásuk, hogy a meghajtójuk máris felélte az életciklusának 10-13 százalékát. Az egyik panaszos szerint a 16 GB memóriával és 2 TB-os SSD-vel szerelt laptopja máris 3% használtságot mutat, így amennyiben 256 GB-os SSD volna a gépében, akkor elméleti síkon 30% közelében lenne az érték.

Hírünk írásáig az Apple nem kommentálta a helyzetet, így nem világos, hogy mi állhat a rendkívül gyors elhasználódás hátterében. A legjobb eset, hogy talán csak egy bugnak köszönhetően az SSD vezérlőegysége téves adatokat küld a diagnosztikai programnak, de ha valóban ekkora terhelés érte a meghajtókat, akkor a vezérlőegységük szoftverében vagy a macOS-ben lehet valamiféle hiba.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!