Facebookos adatokat loptak a Chrome kiegészítői

facebook laptop notebook
Vágólapra másolva!
Pert indít a fejlesztőpárosuk ellen a közösségi hálózat.
Vágólapra másolva!

Nem kellett sokat várni idén az első böngészőkiegészítős botrányra. A Facebook jogi osztálya pert indít a Google Chrome webáruházában „Oink and Stuff" néven négy kiegészítőt elérhetővé tett fejlesztőduó ellen, miután azok rosszindulatúan felhasználói adatokat loptak a kiegészítőiket telepített netezőktől.

A kép csak illusztráció Forrás: Tobias Dziuba / Pexels

A böngésző boltjából mostanra törölt Web for Instagram plus DM, Blue Messenger, Emoji keyboard és Green Messenger azt állították az adatvédelmi nyilatkozataikban, hogy semmiféle felhasználói információt sem gyűjtenek. Ezzel szemben kiderült, hogy az összesen 54 ezer felhasználóval rendelkező bővítmények különféle adatokat telefonáltak haza a böngészőjükből, továbbá a Facebookba való bejelentkezésük után a nevükhöz, a felhasználói azonosítójukhoz, a kapcsolati státuszukhoz és az életkori csoportjukhoz hasonló információkat loptak ki.

Az utóbbi adja a Facebook által indított per jogalapját, visszaéltek a platform szabályzatával.

A Facebook szerint a kiegészítők jelszavakat nem loptak, továbbá a közösségi hálózat általános biztonságát sem veszélyeztették, „csupán" titokban kémkedtek a felhasználók után. Nem világos, hogy milyen célből gyűjtötték az adatokat, de azok jellege alapján a marketingcélú felhasználás tűnik a legvalószínűbbnek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!