Még idén jön az Intel videokártyája

intel we dg1-sdv videokártya grafikus kártya
Intel Xe DG1-SDV
Vágólapra másolva!
Visszavághat a laptopok piacán az AMD-nek a vállalat.
Vágólapra másolva!

A beharangozottnak megfelelően pozitív hírek érkeztek az Intel Architecture Day szakmai eseményről, a processzoros piacon erősen küzdő, továbbá a grafikus vezérlők piacára betörni próbáló cég bemutatta a közeljövőben piacra kerülő fejlesztéseit.

Intel Xe DG1-SDV Forrás: Intel

Az összességében legnagyobb hír, hogy a szeptember elején bemutatkozó, Tiger Lake családba tartozó processzoraival az Intel képes lehet visszavágni az AMD-nek az alacsony fogyasztású laptopok piacán.

A termékek ugyan 10 nm-en készülnek az AMD által használt 7 nm-rel szemben, de az Intelnek sikerült óriási előrelépéseket elérni a gyártástechnológiájának legújabb iterációjában, így a jelenlegi Ice Lake processzoraihoz képest a Tiger Lake-ek

masszívan magasabb alap és turbó órajeleken üzemelnek majd.

Az új gyártástechnológia mellett a vállalat további fejlesztéseket is eszközölt a Tiger Lake-ben: a Willow Cove kódnevű processzormagok jóval több L2 és L3 gyorsítótárat kaptak, új hardveres védelmi vonal került beépítésre egy specifikus támadásfajta ellen, nőtt a memóriasávszélesség, továbbá támogatottá vált az LPDDR5-5400 memória.

Mindezek tetejébe beigazolódott a pletyka, hogy a Tiger Lake processzorokban debütál az Intel új generációs grafikus vezérlője. A jelenlegi Ice Lake chipekben lévő, még 11. generációs GPU-hoz képest az Xe LP videovezérlőkben 64 helyett 96 feldolgozóegység lehet, ráadásul masszívan magasabb órajelen képes dolgozni.

Egyelőre nem világos, hogy mekkora lesz a sebességbeli különbség az Ice Lake és a Tiger Lake processzorok videovezérlői között,

de az Xe LP jó eséllyel köröket ver majd az elődjére.

Végül megemlítendő, hogy az Xe LP akár 8K kijelzőket is képes 60 Hz-en meghajtani, továbbá világelsőként támogatja az AV1 kodekes videók hardveres dekódolását.

A videokártyáknál tartva az Intel megerősítette, hogy a terveknek megfelelően még idén piacra kerül az Intel Xe DG dedikált videokártya. Ebben ugyanaz a GPU dolgozik, mint ami a Tiger Lake processzorokban is húzza az igát, de kerül mellé valamennyi GDDR6 dedikált videomemória, és persze a masszívan nagyobb TDP-keretnek köszönhetően kihajtható lesz a lelke is.

Nagyon úgy tűnik, hogy az Intel Xe DG ettől függetlenül csak egy mutogatóba szánt megoldás: a gamereket is célba vevő, nagy teljesítményű, valós idejű sugárkövetést is támogató Intel videokártyák 2021-ben érkeznek majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!