Saját chipgyártó üzemet építene a Huawei

Vágólapra másolva!
Szeptember 15-től chipek nélkül marad a Huawei - erre válaszul készülhet el egy éven belül az első saját chipgyártó üzeme.
Vágólapra másolva!

Amint arról beszámoltunk, a Huawei szeptember 15-től chipek nélkül marad, ugyanis a TSMC az amerikai korlátozások miatt már csak a május előtt leadott megrendeléseket teljesítheti, újakat egy ideje nem. Így a Huawei kap még annyit az új, 5 nm-es Kirin 1000 lapkából, hogy a Mate 40 szériát piacra dobhassa, utána pedig bajban lesz. Egyes források szerint a MediaTeknél próbálnak valamilyen úton megrendeléseket leadni, és Dimensity lapkákat szerezni, de mivel a MediaTek is amerikai eredetű technológiákat is alkalmaz, az amerikai kormány ezt az üzletet is meggátolhatja. Így gyakorlatilag a Qualcomm lobbija tűnik a Huawei egyetlen esélyének az életben maradásra a mobilpiacon.

Forrás: asia times

Az alternatíva az, hogy mindent elölről kezd a Huawei. Ezen a forgatókönyvön is dolgoznak egy ideje, és állítólag egy kínai gyárral már dolgoznak azon, hogy egy éven belül elindíthassa az első saját chipgyártó üzemét a Huawei, nagyon régi, 45 nm-es technológiával.

Állítólag a technológia minden területén visszamennek az alapokhoz, így a 45 nm-es lapka teljesen független lenne a nyugati márkáktól és szellemi tulajdontól azért, hogy elkerülje más kormányok jogi és kereskedelmi szankcióit. Ennek tükrében tehát érhető, hogy a Huawei több mint 84 millió forintos fizetést is ad az igazán tehetséges szakembereinek, és ilyen illetmény mellett várja az újabb jelentkezőket.

Az viszont jól látszik, hogy a HarmonyOS rendszerrel és az elavult chipekkel sok-sok évbe telik majd ennek a gigászi óriásnak is, hogy egyszer újra felkapaszkodjon az élmezőnyhöz.