Detektálják a földrengéseket az androidos mobilok

Indonézia, földrengés
Members of the National Agency for Disaster Management search for victims at a damaged house at Pemenang village in northern Lombok in West Nusa Tenggara province on August 7, 2018, two days after the area was struck by an earthquake. The shallow 6.9-magnitude quake killed at least 98 people and destroyed thousands of buildings in Lombok on August 5, just days after another deadly tremor surged through the holiday island and killed 17. / AFP PHOTO / SONNY TUMBELAKA
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb figyelőhálózatát hozza létre a Google.
Vágólapra másolva!

Váratlan bejelentéssel sokkolt a Google, a következő hetekben a globálisan használt androidos mobilok segítségével a világ legnagyobb földrengésfigyelő hálózatát hozza létre. A funkciót a Play-szolgáltatások frissítésével kapják meg az Android 5.0+ rendszerű eszközök, a mobilozók pedig a Beállítások app „A helymeghatározás pontosságának javítása" opciójának letiltásával tudják kikapcsolni, ha nem kívánnak részt venni a nemzetközi hálózat erősítésében.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Sonny Tumbelaka

A tájékoztatás szerint a funkciót a telefonok gyorsulásmérőjével oldották meg, ez felel például a képernyő tartalmának automatikus forgatásáért is. A szenzor adatainak folyamatos figyelésével detektálható a földrengések enyhébb P-hulláma, továbbá az azt követő, pusztító S-hulláma is.

Riasztanak majd a várható földrengésekről az androidos mobilok, és tippeket is adnak a teendőkre Forrás: Google

A telefonok remélhetően képesek lesznek időben figyelmeztetni a mobilozókat a helyi vagy közeli földrengésekre, így azok felkészülhetnek az eseményre, hogy csökkenthető legyen

a balesetek és a halálesetek száma.

Elsőként Kalifornia államban mutatnak majd figyelmeztetéseket a mobilok, ám az algoritmusok működésének átfogó tesztelését és finomhangolását követően világszerte aktiválódik a funkció. Az óvatos bekapcsolással a téves riasztások küldését próbálja elkerülni a cég: a fals pozitívok egyrészt szükségtelenül pánikot keltenének, másrészt pedig aláásnák a szolgáltatás megítélését.

Aki mindig farkast kiált, annak nem hisznek, ha jön.

A Google szerint jelenleg 2,5 milliárd használatban lévő androidos eszközön fut a Play-szolgáltatások keretrendszer, ezek 94 százaléka pedig kompatibilis a rengésfigyelő funkcióval. Sejthetően a mobilok adatokat küldhetnek tudományos felhasználásra a Google és a partnerei számára a rengésekről, ám csak városszintű GPS-koordinátákat kapnak a kutatók, az adatokból nem lehet megállapítani specifikus felhasználók földrajzi helyzetét.

Nem világos, hogy a rengésfigyelési funkciónak lesz-e észrevehető hatása az akkus üzemidőre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!