Nagy durranások lehetnek az Intel laptopos processzorai

intel we dg1-sdv videokártya grafikus kártya
Intel Xe DG1-SDV
Vágólapra másolva!
A Tiger Lake modellekben debütálhat az Xe videovezérlője.
Vágólapra másolva!

Az Intel nemrég nagy bejelentést ígért szeptember másodikára, most pedig egy részvényeseknek készített dokumentumában elárulta, hogy a Tiger Lake laptopokba szánt processzorcsaládját fogja bemutatni a kérdéses napon. Ez a jelenlegi Ice Lake utódja, és ahhoz hasonlóan 10 nm-es gyártástechnológiát használ. Kontextusként az asztali PC-s termékei még mindig 14 nm-en vegetálnak, míg az AMD már mindkét fronton átállt 7 nm-re.

Intel Xe DG1-SDV Forrás: Intel

A lényegre rátérve a Tiger Lake modellek processzorrésze várhatóan nem okoz majd szenzációt, azonban az integrált grafikus vezérlőjük már mérföldkőnek bizonyulhat: ezekben debütálhat a megszokott HD Graphics és Iris megoldásoknál

masszívan erősebb Xe grafikus architektúra.

A különböző kiszivárgott mérések ellenére egyelőre nem tudni, hogy mire lehet számítani a laptopos processzorokba integrált Xe videovezérlőktől, hogyan teljesítenek majd a szintén notebookos AMD Ryzenekben lévő Radeonok ellen. Augusztus 13-án az Intel grafikus vezérlőinek fejlesztését felügyelő Raja Koduri új információkat oszt majd meg a Xe kapcsán, így talán egy hét múlva már okosabbak leszünk a témában.

További izgalmas kérdés, hogy vajon fog-e beszélni Koduri az asztali számítógépekbe szánt Intel Xe videokártyáról, elvileg még idén piacra kellene kerülnie a terméknek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!