Nem lesznek játékstreamelők iOS-re

tim cook apple wwdc 2017
Tim Cook az Apple WWDC 2017 nyitóelőadásán
Vágólapra másolva!
A Microsoft után a Facebook is élesen kritizálta az Apple-t.
Vágólapra másolva!

Folytatja a gamer ügyfeleivel való kibabrálást az Apple, pénteken ellentmondást nem tűrően közölte, hogy egyetlen játékstreamelő szolgáltatás kliense sem kerülhet fel az App Store kínálatába. A cég szerint ezek sértik a programboltjának szabályzatát, hiszen játékokat tesznek elérhetővé a felhasználók számára, ám azokat nem vizsgálta be és hagyta jóvá maga az Apple.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a WWDC 2017 nyitóelőadásán Forrás: Apple

A cég szerint unfair lenne az iPhone, iPad vagy éppen Apple TV termékekre natívan futó játékokat készítőkkel szemben, amennyiben a játékstreamelőkben elérhető termékek készítőinek nem kellene ugyanazoknak a feltételeknek megfelelniük.

Ha a játékok fejlesztői elérhetővé kívánják tenni a termékeiket az Apple eszközeire, akkor készítsenek belőlük az App Store-ba feltölthető verziót.

Ezt nem tette hozzá a vállalat, de az App Store-ban eladott játékok után van bevétele, a játékstreamelőkön keresztül játszottak esetén viszont nem lenne. Legfeljebb arra tudná kényszeríteni a szolgáltatások készítőit, hogy az iOS-es felhasználóknak az App Store-on keresztül kelljen befizetniük a havidíjat.

A reakciót a Microsoft és a Facebook éles bírálatai váltották ki: az előbbinek fel kellett függeszteni az xCloud játékstreamelő iOS-es kliensének fejlesztését, míg a Zuckerberg cégének ki kellett szednie a minijátékokat a Facebook Gaming appból.

Az Apple eszközeit használók a belátható jövőben biztosan elfelejthetik, hogy mondjuk az iPhone mobiljukon használják az xCloudot, a Google Stadiát, vagy épp a GeForce Now-t.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!