Sebezhető marad a NetGear rengeteg routere

netgear nighthawk x4 ac2350 wifi router
NetGear Nighthawk X4 AC2350
Vágólapra másolva!
Nem hajlandó elkészíteni hozzájuk a kritikus javításokat.
Vágólapra másolva!

Bő fél éve a ZDI és a Grimm biztonsági cégek súlyos sebezhetőségeket találtak a NetGear összesen 79 darab routerében. A helyi hálózatról és interneten keresztül is kihasználható hibákkal a támadók képesek lehetnek teljesen átvenni az irányítást az eszközök felett, legmagasabb szintű jogosultságot szerezhetnek a rajtuk futó szoftverben. A hiba nemcsak kémkedésre használható fel, de botnetekbe szervezhetőek a feltört eszközök, azaz például túlterheléses támadásokban való részvételre is rábírhatóak.

A kép csak illusztráció Forrás: NetGear

A NetGear tájékoztatása szerint a 79 érintett modellből csak 34-hez készült a sérülékenységet befoltozó szoftverfrissítés, a maradék 45-höz már nem nyújt technikai támogatást, mert három évnél régebbiek, a legősibb darabok még 2007-es évjáratúak. Ettől függetlenül akad köztük olyan, amely már a WiFi ac-t is támogatja, így csereérett őskövületnek azért nem mondható.

Az érintett routerekkel rendelkezők az új router vásárlásán kívül maximum annyit tehetnek, hogy az OpenWRT-hez vagy társaihoz hasonló, alternatív rendszerszoftvert telepítenek rájuk, már ha ez egyáltalán opció.

Ebben a táblázatban megtekinthető az összes érintett modell, továbbá hogy készült-e hozzájuk javítás. Amennyiben igen, akkor manuálisan le kell tölteni a kérdéses modellhez tartozó legújabb firmware-t a NetGear támogatási oldaláról, majd a router böngészős felületére bejelentkezve a Settings → Administration → Firmware Update / Router Update menüpontban be kell tallózni a fájlt. Az Upload gombra kattintva pár perc alatt települ a legújabb szoftver, és magától újraindul majd a router.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!