Lakbérkönnyítésért kilincsel az Apple

Horizontal COMPUTER TECHNOLOGY SMARTPHONE
The advertising of the iPhone 11 is seen inside the newly renovated Apple Store at Fifth Avenue on September 19, 2019 in New York City. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Vágólapra másolva!
Miután a koronavírus ellenére is rekord negyedévet zárt.
Vágólapra másolva!

A nem kritikus fontosságú termékeket áruló fizikai üzletek a koronavírus-járvány egyik nagy vesztesei, az önkéntesen vállalt vagy hatóságilag elrendelt bezárások rengeteg boltot hoztak lehetetlen helyzetbe. A saját tulajdonú üzlethelyiséggel rendelkezők még aránylag jó helyzetben vannak, ám a bérleményekben üzemelő boltok a nem létező, vagy drámaian visszaesett bevételükből nem tudják kigazdálkodni a bérleti díjat.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Johannes Eisele

Erre reagálva és a saját érdekeiket szem előtt tartva a bérlemények kiadói sok esetben hajlottak rá, hogy csökkentsék vagy elengedjék a bérleti díjat, ezzel segítve a bérlőik felszínen maradását. A brit Sunday Times értesülései szerint most az Apple is beállt a könnyítésért kilincselők sorába az Egyesült Királyságban: szeretné, ha az Apple Store üzlethelyiségeinek kiadói egy időre eltörölnék a bérleti díjat, utána pedig szintén egy bizonyos időre akár 50 százalékkal is csökkentenék azt.

Cserébe hajlandó lenne egy újabb, több évre szóló bérleti szerződést aláírni velük.

Tény és való, hogy más üzletekhez hasonlóan a brit Apple Store-okat is negatívan érintette a járvány. Viszont érdemes hozzátenni, hogy a koronavírus ellenére a vállalat pont a napokban jelentette be a legújabb rekord negyedévét, a június 27-tel véget ért három hónapban 59,6 milliárd dollár bevételt és 11,2 milliárd dollár nyereséget termelt.

Olyan 17 571 milliárd forint bevételről és 3305 milliárd forint nyereségről beszélünk, bár így sem sokkal könnyebb megérteni a számokat.

Az üzlethelyiségeket kiadóknak persze nem kötelező elfogadniuk az ajánlatot. Egyrészt az Apple-nek van miből bérleti díjat fizetnie, nem szorul senki szolidaritására, másrészt pedig a több éves szerződéshosszabítási ígéret alapján meg van elégedve a helyiségekkel, így nem áll szándékában elköltözni belőlük.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!