Leállítja a közösségi feliratkészítést a YouTube

youtube laptop notebook
Vágólapra másolva!
Túl kevesen használták, nem örülnek a siketek és nagyothallók.
Vágólapra másolva!

Rossz hírt kaptak a YouTube egyes alkotói és nézői, a vállalat szeptember 28-án ki fogja kapcsolni a közösségi feliratkészítési lehetőséget. Az évek óta elérhető, azonban sokak számára ismeretlen funkció lehetővé tette, hogy akár teljesen ismeretlen önkéntesek feliratozzák a videókat, a natív nyelvű feliratok mellett ráadásul akár idegen nyelvekre is lefordíthatták azokat.

A kép csak illusztráció Forrás: Pixabay / Pexels

A vállalat szerint két oka van a funkció kivezetésének: egyrészt egyesek visszaéltek vele, másrészt pedig szinte senki sem használja. Júniusban a csatornák csupán 0,001 százalékán váltak elérhetővé hozzájárulók által készített feliratok, ráadásul a videók megtekintéseinek 0,2 százaléka során kapcsolták be azokat a nézők.

A bejelentés jelentős negatív visszhangot váltott ki a siketek és nagyothallók körében, az érintett nézők és a tartalomkészítők szerint is nagyon fontos kisegítő lehetőséget vesz el tőlük a YouTube.

Ugyan az automatikus feliratgenerálási lehetőséget nem kapcsolja ki a videomegosztó, azonban ez a funkció csak tíz nyelven (angol, francia, holland, japán, koreai, német, olasz, orosz, portugál és spanyol) képes több-kevesebb sikerrel felismerni hallás alapján a beszélő mondandóját.

A YouTube azzal próbálja nyugtatni a kedélyeket, hogy amely tartalomkészítők az elmúlt 60 napban legalább három videónál jóváhagytak közösségi feliratot, azok kapnak hat hónapnyi ingyenes hozzáférést az Amara feliratkészítő szolgáltatás prémium változatához.

A korábban elkészült és jóváhagyott közösségi feliratok a funkció szeptember végi lekapcsolását követően is elérhetőek maradnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!