Különleges kijelzővel jelent meg egy új kínai tévégyártó Magyarországon

Hisense 55U8QF, ULED, tévé, okostévé
Hisense 55U8QF.
Vágólapra másolva!
A Hisense egyike azon feltörekvő kínai vállalatoknak, amelyek az elmúlt egy évtizedben óriási tőkét és energiát mozgattak meg annak érdekében, hogy a televíziós iparágban komoly tényezővé váljanak.
Vágólapra másolva!

A konszern komoly fejlesztői központot és óriási gyártói kapacitást épített ki, és a már jól bevált receptet követve először hazai pályán, Kínában erősítette meg pozícióit. Innen kezdte meghódítani a többi régiót is, és már egy ideje jelen van Nyugat-Európában és Észak-Amerikában is. 2020-ra pedig Magyarországra is megérkezett. Létrehozott egy kirendeltséget, és komoly választékkal tört be a magyar boltokba is. A vállalat kínálatában megtalálhatóak a tipikus, olcsó, kis tudású modellek épp úgy, mint a felső kategóriás, komoly extrákat kínáló berendezések is.

Hisense 55U8QF. Forrás: Hisense

Ez utóbbiak csoportját erősíti az 55U8QF kvantumpontos, QLED technológiát használó ULED tv is. Ebből jutott el egy példány hozzánk is, így alkalmunk nyílt közelről megvizsgálni működés közben.

ULED, az mi?

A Hisense a prémium kategóriás televízióit nevezi ULED-nek, ami az Ultra LED, Ultra Felbontás, Ultra Mozgásmegjelenítés és Ultra Színskála "rövidítése". Azaz a cég ezzel jelzi, hogy e téren a készülékeik kimagaslóan teljesítenek. Tehát arról szó nincs, hogy ez egy olyan technológia lenne, mint az OLED vagy a QLED.

A tv átlagos, modern külsővel bír. Forrás: Origo

E készülékbe egyébként kvantumpontos LCD panel került, amit a Hisense egyik dédelgetett csodafegyverével, a speciális háttérvilágítással egészítettek ki. Ennél a fénykibocsátó diódákat mátrix alakzatban helyezik el a kijelző mögött úgy, hogy a LED-eket rengeteg, majdnem ezer egyedileg vezérelhető fényerejű csoportba osztják.

Ez pedig elméletben lehetővé teszi kimagasló kontraszt, nagy színpontosság, illetve színgazdagság megjelenítését teszi lehetővé.

Ebből fakadóan volt rá esély, hogy a kép minősége megfelelő legyen, és e tekintetben a termék nem is okozott csalódást. A kontraszt terén például fantasztikusan teljesít, hiszen Dinamikus képi módban ez az érték elérheti a 10000:1 értéket is, amivel a legtöbb vetélytársát maga mögé utasítja.

A méréseink szerint a színtérlefedettség is óriási, és az árnyalatok is megfelelően pontosak.

A betekintési szög terén viszont elmarad a közvetlen vetélytársairól: Ha valaki oldalról néz a megjelenítőre, akkor azt tapasztalhatja, hogy markánsan sárgulni-barnulni kezdenek a tónusok. A mozgások normális visszaadásánál is bele lehet futni anomáliákba. Mi konkrétan bosszantó akadozással találkoztunk, de ezt a problémát hatékonyan lehetett orvosolni az interpolációs funkció bekapcsolásával, amely virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé.

A tv 4K-s, azaz 3840 x 2160 képpont felbontású, aminél ma már ugyan van jobb, de a 8K nagyon megnövelte volna az árát. A készülék támogatja a nagy dinamikatartományú filmek, videók és játékok megjelenítését, azaz az egyes képrészleteken az aktuális fényerő a tartalomtól függően valós időben változik. És mivel a maximális fényesség hatalmas, meghaladja az 1000 nit értéket, ezért a HDR hatás visszaadása kellően látványos.

Átlagos hangzás

A Hisense 55U8QF televízió hivatalos oldalán a gyártó fantasztikus hangélménnyel, bombasztikus surround hangzással kecsegtet, de az az igazság, hogy ebből a valóságban nem sok mindent érzékelni. A két darab 10 wattos beépített hangszóró ugyanis átlagos hangminőséget produkál. A hangerővel nincs gond, ám a mélyek hiánya miatt a végeredmény kopogós, steril és élettelen. Konkrét hanghibákat nem tapasztaltunk, de ez ebben a kategóriában ma már azért alapelvárás.

Saját okostévé

A Hisense hasonlóan a Samsunghoz, LG-hez és a Panasonichoz egy saját okostévé rendszer mellett tette le a voksát. Ez a terv akár jól is elsülhetett volna, viszont az általuk kifejlesztett, magyar nyelven is kommunikáló Vidaa platform nem az igazi. A stabilitással és a sebességgel ugyan nincs gond, de mivel grafikus kezelőfelület kicsit átláthatatlan, és a felépítés is néha logikátlannak tűnik, ezért a vezérléstől nem voltunk elájulva.

Az okostévé rendszer szerves részét képezi egy előzetesen telepített médialejátszó szoftver, ami viszont jó néhány fontos szabvánnyal (pl. MP4 formátum) egyszerűen nem hajlandó tisztességesen együttműködni.

A különféle letölthető és futtatható alkalmazások sem hiányoznak, bár a választék egyáltalán nem olyan bőséges, mint amit a konkurens megoldásoknál tapasztalhatunk. Ám az is tény, hogy az igazán fontos és népszerű appok, tehát például a YouTube, a Netflix, a Spotify vagy a Deezer nem hiányoznak. A modell mellé járó távirányító nem valami nagy szám. A fogása kényelmes, viszont a gombokat kicsit aprónak éreztük, és a háttérvilágítást is lespórolták róla, de azért ezt túl lehet élni. A készülék képes együttműködni az USB-porton keresztül csatlakoztatott külső vezérlőeszközökkel, ami nagyon hasznos lehet a már említett netes applikáció futtatása során.

Korrekt külső

Azt nem állítanánk, hogy a Hisense egy dizájnbombát dobott le a 55U8QF személyében, hiszen ennél azért már akadnak lényegesen egyedibb, figyelemfelkeltőbb külsővel bíró televíziók is a mai piacon. Nem ez az a tv tehát, amitől hanyatt esnek majd az ismerőseink.

A talp stabilan tart. Forrás: Origo

Azt nem mondanánk, hogy csúnya, bumfordi vagy ósdi benyomást kelt, hiszen a vékony kávák, a dizájnos talp is jelzik, hogy azért itt egy modern készülékkel állunk szemben. A be- és kimenetek számára, változatosságára nem lehet panasz, minden fontos csatlakozó megtalálható rajta. Ennek köszönhetően egyszerűen és gyorsan rádugható külső médialejátszó, hangrendszer, játékkonzol vagy számítógép is. A Bluetooth technológia támogatása révén pedig akár vezeték nélküli úton is csatlakoztathatóak hozzá kompatibilis hangeszközök, így például egy fejhallgató.

Vélemény

Mindent mérlegre téve azt mondhatjuk, hogy a Hisense 55U8QF tévével letette a névjegyét Magyarországon is. A külseje rendben van, a hangrendszer terén hozza a kötelezőt, a kezelése elfogadható, de a legfontosabb versenyszámban kiemelkedően teljesít. A kép minősége ugyanis megdöbbentően jó. Személy szerint izgatottan várjuk, hogy milyen hatással lesz a hazai piacra egy ilyen életerősnek tűnő piaci szereplő felbukkanása. Érdekes idők elé nézünk, annyi szent.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!