Így kezdték a techmilliárdosok

tech_fiatal
Vágólapra másolva!
Mára a világ leggazdagabb, legbefolyásosabb emberei közé tartoznak, akiknek a termékeit milliók, sőt, milliárdok használják világszerte. Pedig sokszor pénz nélkül, egy garázsból indultak, többnyire szemtelenül fiatalon.
Vágólapra másolva!

Persze, meg kell hagyni, hogy nem mindegyikük vált azonnal sikeressé. Néhány hatalmas tech-milliárdosnak, akit ma is ismerünk, adott esetben több próbálkozás kellett ahhoz, hogy tényleg megtalálja a számítását. Egy azonban a legtöbbjükben közös: már elég fiatalon belevágtak a vállalkozásba, és ha valami nem sikerült, hát csak azért sem adták fel. Ma már ezt persze nem minden esetben köszönjük meg, de az tény, hogy a jelenünkre elég nagy hatással vannak azok a cégek és termékek, amiket ők hoztak létre.

Elon Musk - 24 évesen alapította első cégét

A manapság leginkább a Tesla és a SpaceX kapcsán ismert Elon Musk 1971-ben született Dél-Afkrikában, majd a családjával 17 évesen költöztek először Kanadába, majd az Egyesült Államokba (egyébként mindhárom országban járt egyetemre). A Zip2 névre keresztelt első vállalkozását 1995-ben, 24 évesen indította el a testvérével, melynek lényege az volt, hogy online városnéző programokat készítettek különböző nagyobb újságoknak, mint például a New York Times.

Ehhez már a legelején be tudott vonni kockázati tőkét néhány befektetőtől, akik azonban érdekes módon később nem engedték, hogy az átala alapított vállalkozás vezérigazgatója legyen. Végül a Zip2-t 1999-ben 307 millió dollárnyi készpénzért vásárolta meg a Compaq, amiből Musk a maga 7%-os tulajdonrésze után 22 millió dollárt kapott, így tehát már 30 éves kora előtt többszörös dollármilliomossá vált. Elon Musk ma 74,2 milliárd dollárt ér.

Forrás: Origo

Michael Dell - 21 évesen hozta létre a világhírű számítógépes márkát

A Dell márkanév alatt futó laptopokkal, számítógépekkel a mai napig találkozunk a boltok polcain, de honnan indult mindez? Nos, érdekes módon az alapítő Michael Dell szülei azt akarták, hogy fiukból orvos legyen, és hogy nekik megfeleljen, a fiatalember be is iratkozott a Texasi Egyetemre 1983-ban. Azonban leginkább a számítógépek érdekelték, főleg azután, hogy szert tudott tenni egy Apple II-es masinára, és nekiállt szétszerelni azt.

Dell hamarosan számítógépeket újított fel, vagy szerelt össze és adott el, mindezt a kollégiumi szobájából. Ebből 19 éves korában annyi pénzt keresett, hogy már a szülei is beleegyeztek abba, hogy inkább hagyja ott az egyetemet. Végül 1984-ben, 21 évesen jegyezte be hivatalosan is a vállalkozását PC's Limited néven, amit aztán abban az év májusában átkeresztelt Dell Computer Corporationre, és a vállalkozás kiköltözött egy bérelt lakásból Austin üzleti negyedébe. Michael Dell vagyona ma 30 milliárd dollár.

Forrás: Origo

Mark Zuckerberg - 19 évesen indította el a Facebookot

A Harvard Egyetem diákjának nem igazán ment jól a csajozás és láthatóan túlságosan nem is tisztelte a nőket, programozásban viszont profi volt, úgyhogy az egyetemi kollégiumok hálózatába betörve, fényképeket ellopva készítette el a Facemash alkalmazást, ami két, véletlenszerűen kiválasztott lány hallgató fényképét tette egymás mellé, a közönség pedig szavazhatott, hogy melyikük néz ki jobban. Mondani sem kell, ezután Zuckerberg nem lett túl népszerű a Harvard női hallgatói között, és az egyetem vezetőségének sem tetszett túlságosan a dolog.

Végül aztán a fényképes-adatbázisos dolgot tovább gondolva 19 évesen, 2004-ben indította el TheFacebook néven azt, amiből aztán a mai Facebook kifejlődött. Ehhez valójában három másik egyetemista társa, Cameron és Tyler Winklevoss, valamint Divya Narendra ötletét (és pénzét) lopta el, amiért Zuckerberget perbe is fogták. Végül peren kívüli megegyezés született, aminek értelmében a trió 1,2 millió dollárnyi Facebook-részvényt kapott. Zuckerberg vagyona ma 88,2 milliárd dollár.

Forrás: Origo

Bill Gates - 17 évesen már vállalkozó volt

Habár Gatesről mindenkinek egyből a Microsoft neve ugrik be, valójában a technológia guru már jóval korábban, mindössze 17 évesen elkezdett egy vállalkozást, ráadásul azzal a Paul Allennel, akivel később a Microsoftot is alapították. Ezt a vállalkozást úgy hívták, hogy Traf-O-Data, és az Intel egyik legelső processzorára, a 8008-asra építkezve futtatott egy olyan programot, ami Washington állam útjainak forgalmát számlálta és elemezte - mindezt korábban papír alapon, emberi munkaerővel kellett megcsinálni.

Gates és Allen elmondása szerint ebből az egészből nem szereztek túl sok pénzt, rengeteg tapasztalatot azonban igen, amit nagyon jól tudtak hasznosítani később, amikor 1975-ben megalapították a Microsoftot. Gates ekkor még mindig csak 20 éves volt, otthagyta a Harvard Egyetemet, és 1995-től 2017-ig (négy évet kivéve) mindig ő számított a világ leggazdagabb emberének. Jelenlegi vagyona 105 milliárd dollár.

Forrás: Origo

Steve Jobs - 21 évesen a garázsból

Az 1955-ben született Steve Jobs, és régi jó barátja Steve Wozniak már a gimnázium óta érdeklődött a számítógépek iránt. Jobs az egyetem alatt meg volt győződve róla, hogy ez a technológia jelenti a jövőt, és hamarosan mindenkinek az otthonában lesz egy ilye - habár akkor még senki nem értette, hogy miért is kéne otthonra bárkinek számítógép, és mire tudná azt használni egy háziasszony.

Az Apple Computer Company névre keresztelt vállalkozást 1976-ban jegyezték be Jobs szüleinek otthoni címére, és komoly fejlődésként az akkor 21 éves Jobs hálószobájából kiköltöztek a garázsba. Későbbi termékeik rendszeresen új trendeket teremtettek, nem csak a személyi számítógépek (Macintosh), hanem a zenehallgatás (iPod), és a telefonok (iPhone) piacát is megreformálták. 2018-ban az Apple lett az első amerikai vállalat, melynek piaci értéke átlépte az 1 billió dollárt, de ezt az alapító legenda már sajnos nem élhette meg, Jobs ugyanis 2011-ben hosszú betegeskedés után elhunyt. Akkori vagyonát 7 milliárd dollárra becsülték.

Forrás: Origo

Larry Page és Sergey Brin - 25 évesen alapították a Google-t, és uralták le az internetet

A Google két alapítója 1995-ben a Stanford Egyetemen találkozott, ahol mindketten PhD-hallgatók voltak, ám végül ezt egyikük sem fejezte be, ugyanis közben beütött a siker. Az egész egy kutatásból indult ki, melynek az volt a célja, hogy valahogy katalogizálják és kereshetővé tegyék az összes létező linket a világhálón. A projekt kezdetben még BackRub néven futott, és talán soha nem lett volna belőle semmi, ha Larry Page-nek nem jut eszébe, hogy az eddigi keresőmotoroktól eltérően kellene rangsorolni az oldalakat - az alapján, hogy az adott oldalra mennyien linkelnek, amiből feltételezhetően kiderül, hogy az mennyire hasznos. Mint ahogy egy szakdolgozat megírásánál is igyekszik az ember a leginkább megbízható szerzőket és anyagokat feltüntetni forrásként.

Erre építkezve aztán 1997-ben jegyezték be a Google cégnevet, amikor mindketten 25 évesek voltak. Érdekes módon Kaliforniában, Menlo Park városában annak a Susan Wojcicki nevű hölgynek a garázsában kezdtek működni, akit két évvel később felvettek marketingesnek, és akinek a javaslatára a Google később megvásárolta a YouTube-ot (Wojcicki aztán ennek a vezérigazgatója lett). 2019-ben aztán mindketten lemondtak pozícióikról az általuk alapított vállalatban: Page átadta a vezérigazgatói posztot Sundar Pichai-nak, Brin pedig lemondott az elnökségről, azonban mindketten az igazgatótanács tagjai maradtak. Előbbi vagyonát 69 milliárd, utóbbiét pedig 61 milliárd dollárra teszik.

Forrás: Origo

Jeff Bezos - 30 évesen talán nem sejtette, hogy a világ leggazdagabb embere lesz

Az 1964-ben született úriember Bezos az egyetem befejezése után (ahol villamosmérnöknek tanult) ugyanis a végzettségének megfelelő pozíciókban, alkalmazottként dolgozott több nagyvállalatnál és banknál - persze a tehetsége már ebben az időszakban is megmutatkozott, hiszen szinte mindenhol nagyon hamar lépdelt felfelé a céges ranglétrán.

Végül aztán 1994-ben, 30 évesen alapította meg az Amazont. A feleségével autóba ültek New Yorkban, és mire Seattle-be értek (Bezos mindenképpen ott akart céget indítani), már össze is rakta az üzleti tervet, hogyan fog elindítani egy internetes könyvkereskedést. A többi már történelem: az Amazon mára nem csak a világ legnagyobb online kereskedő cége, de jelenleg a világ legértékesebb vállalata is, és egyben a történelem során a második cég, aminek az értéke átlépte az 1 billió dollárt. A cég felfutásával együtt Bezos megelőzte Bill Gatest, a világ leggazdagabb emberévé vált, és 196 milliárdos vagyonával jelenleg is az.

Forrás: Origo