Betiltja a kémeszközök hirdetését a Google

mobilozás, mobil, telefon, mobiltelefon, illusztráció, férfi
Vágólapra másolva!
Megugrott az igény a párkapcsolatban élők megfigyelésére.
Vágólapra másolva!

A koronavírus miatt világszerte milliók kényszerültek az otthon veszteglésre vagy távmunkára, ennek egyik mellékhatása pedig a családon vagy párkapcsolaton belüli erőszak növekedése lett, plusz hirtelen megugrott az igény a partnerek megfigyelését lehetővé tevő szoftverekre és hardverekre.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

Erre reagálva az Google csendben közölte, hogy 2020. augusztus 11-től a hirdetési rendszereiben tilos lesz mások megfigyelésére kitalált technológiákat reklámozni, a szabály alól csak a magánnyomozóknak tervezett szolgáltatások és a szülői felügyeleti eszközök képeznek kivételt.

Ezektől eltekintve senki sem hirdethet appot vagy hardvert azzal, hogy a termék alkalmas és ajánlott más személyek megfigyelésére.

A pontos szabálymódosítás példákkal együtt már magyar nyelven is olvasható a Google hirdetési irányelveit taglaló felületén. Kapcsolódó érdekesség, hogy az Apple és a Google már rég betiltották a „stalkerware" megfigyelőappokat az App Store-ban és a Play Áruházban, de androidos mobilokra telepíthetőek a hivatalos áruházon kívülről származó alkalmazások.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!