Most épp segítette a számítógép-eladásokat a koronavírus

laptopozás, laptop, illusztráció, idős, idős ember, idős emberek
Vágólapra másolva!
A piackutató cégek szerint átmeneti a nagy kereslet.
Vágólapra másolva!

Nagy csapás volt az idei első negyedévben a koronavírus-járvány a számítógépgyártók számára, részben a gyárleállások miatt a Gartner piackutató cég szerint éves összehasonlításban 12,3 százalékkal csökkent a forgalmazóknak leszállított laptopok és asztali gépek száma; 2013 óta nem volt példa ekkora zuhanásra.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

Most viszont örülhetnek a gyártók, az IDC és a Gartner is egyetértenek abban, hogy a második negyedévben viszont megugrott a leszállított PC és Mac gépek mennyisége, szintén éves összehasonlításban az előbbi szerint 2,8 százalékkal, az utóbbi szerint 11,2 százalékkal.

Jól fogytak a második negyedévben a számítógépek Forrás: Gartner

A két érték közti jelentős eltérés magyarázata, hogy az IDC-vel szemben a Gartner a Chromebookokat is beleszámolja az eladásokba, az olcsó gépek iránt gigantikus megugrott a kereslet a második negyedévben.

Az elemzők egyetértenek abban, hogy az eladások javulása nem lesz trendszerű, a második negyedévben tapasztalt kereslet pusztán a koronavírus-járvány miatt hirtelen kialakult, otthonról tanulós és dolgozós helyzetre vezethető vissza.

A Gartner szerint a gyártók a tavalyi második negyedévben 63,05 millió, míg az idei második negyedévben 64,8 millió számítógépet szállítottak le a forgalmazóknak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!