Jelnyelvet fordít angolra egy kesztyű

ucla jelnyelv kesztyű
Angolra fordítja a jelnyelvet a prototípus kesztyű
Vágólapra másolva!
Anyagáron 50 dollárba kerül a prototípus.
Vágólapra másolva!

Határozottan emelkedni kezdett az elmúlt években a különböző fogyatékossággal élők dolgát megkönnyíteni képes fejlesztések száma, a techipar egyre inkább kezd tisztában lenni az irántuk való igénnyel. A Kaliforniai Egyetem kutatói egy elsősorban a némák dolgát megkönnyíteni próbáló kütyün dolgoznak, a mobilapphoz hozzápárosított kesztyűjük detektálni próbálja a kézi jelnyelves kommunikációt, majd beszédszintetizáció segítségével felolvassa azt.

Ez nem hallatlan elképzelés, azonban a kutatást vezető Jun Chen szerint a prototípusuk az eddigi megoldásokhoz képest sokkal kisebb és kényelmesebben használható, ráadásul olcsóbb is, a jelenlegi modellt 50 dolláros anyagáron sikerült megépíteniük. Egy elérhető árú és korrektül működő eszköz óriási segítséget nyújthatna a némák számára a hétköznapi élet során.

A prototípus eszköz jelen pillanatban csak az Egyesült Államokban használatos jelnyelvet tud fordítani, hatvan jelet képes 99 százalékos pontossággal felismerni. A fordítási képesség persze pusztán programozási kérdés, maga a hardver univerzálisan használható a világ bármely pontján és kultúrájában.

Sajnos nem világos, hogy mikor válhat elérhetővé a termék, a különböző hardveres és szoftveres fejlesztési munkák mellett a kutatóknak megfelelő tőkével rendelkező partnerre is szükségük van a piacra dobásához.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!