64 bitessé válik az androidos Chrome

mobilozás okostelefon zenehallgatás smartphone music
A kép csak ilusztráció
Vágólapra másolva!
Android 10-es eszközökön már tesztelhető az új változat.
Vágólapra másolva!

Számítógépeken már nagyon régóta szinte mindenki a Google Chrome 64 bites változatát használja, hiszen kikoptak a 32 bites processzorú, vagy a 64 bites központi egység ellenére valamiért 32 bites operációs rendszert futtató PC-k. Ugyanez nem mondható el az androidos eszközökről, jelen pillanatban minden mobilon, táblagépen, okostévén és egyéb kütyün 32 bites Chrome fut.

A kép csak ilusztráció Forrás: Luisella Planeta Leoni / Pixabay

Hamarosan megtörténhet végre az áttörés, az androidos Chrome nyilvános fejlesztői változata a napokban 64 bites változatban is elérhetővé vált. A beszámolók alapján egyelőre csak azoknak tölti le ezt a kiadást a Play Áruház, akik legalább Android 10-et futtatnak, a régebbi verzióval szerelt készülékek tulajdonosai továbbra is a 32 bites változatot kapják meg.

A 64 bites Chrome három nagy előnnyel rendelkezik: egyes feladatokat gyorsabban hajthat végre, képes 4 GB-nál több memóriát megcímezni, és nehezebben használhatóak ki benne egyes memóriakezelésre visszavezethető sérülékenységek. Hátránya viszont, hogy több memóriát igényel.

További érdekesség, hogy az első 64 bites változatban is elérhető Android a Lollipop kódnevű 5.0 volt, amelyet 2014-ben adott ki a Google. Az elmúlt években piacra dobott androidos eszközökön kevés kivétellel már 64 bites Android fut.

Természetesen csak azok az eszközök állnak majd át idővel a 64 bites Chrome használatára, amelyeken 64 bites Android fut.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!