Nő az okosórák tempója és üzemideje

qualcomm snapdragon wear 4100
Qualcomm Snapdragon Wear 4100
Vágólapra másolva!
Óriási előrelépés az új Snapdragon Wear 4100 chip.
Vágólapra másolva!

Az okosórás piacot jelenleg az Apple és a Samsung uralják, a termékeik közös vonása pedig az, hogy saját fejlesztésű hardvert és szoftvert használnak. Az Android drámai lebutításával létrejött Google Wear OS szinte labdába sem képes rúgni, csak kisebb cégek által tervezett, időnként divatmárkák neveivel eladott okosórákon fut.

Qualcomm Snapdragon Wear 4100 Forrás: Qualcomm

Ez a Google számára kellemetlen helyzet részben a Qualcomm számlájára írható, a vállalat egyszerűen nem volt hajlandó elég erőforrást biztosítani a Wear OS rendszerű okosórákban használható rendszerlapkák fejlesztésére. A 2016-os Snapdragon Wear 2100 modellje teljesítmény és energiahatékonyság tekintetében sem volt erős, ráadásul a 2018-ban bemutatott Wear 3100 sem hozott áttörést, még a 28 nm-es gyártástechnológiát is megörökölte.

Forrás: Qualcomm

A chiptervező most megerőltette magát, a frissen bejelentett Wear 4100 és Wear 4100+ okosórás rendszerlapkái drámai előrelépések. Az előd Wear 3100-hoz képest 85%-kal gyorsabb processzorral, szintén 85%-kal gyorsabb memóriával, továbbá 250%-kal gyorsabb grafikus vezérlővel rendelkeznek, míg kamerából 8 helyett már 16 MP-eset is képesek kezelni.

Az akkus üzemidőben mindezek ellenére 25%-os javulás várható.

A Qualcomm kissé kiábrándító módon 7 helyett 12 nm-es csíkszélességgel gyártja a termékeket, ami erősen utal rá, hogy az okosórákba való chipfejlesztést továbbra sem tartja prioritásnak.

Az új termékek processzora maradt négymagos, azonban a cég végre kidobta a fosszíliának titulálható Cortex-A7 magokat a központi egységből, helyette Cortex-A53 modellekre állt át. Az extrák terén is történt előrelépés, az új rendszerlapkák támogatják eSIM-en keresztül a 4G/LTE-hálózatokat, modern helymeghatározó modult kaptak, ismerik a Bluetooth 5.0 szabványt. Fontos előrelépés, hogy számos eddig a processzort terhelt érzékelési funkciót specializált áramkörök valósítanak meg, ami segít az akkus üzemidő kitolásában.

Forrás: Qualcomm

A Snapdragon Wear 4100 és Wear 4100+ modellek közti egyetlen különbség, hogy az utóbbi rendelkezik egy plusz koprocesszorral a mindig aktív adatgyűjtést igénylő funkciók energiahatékony megvalósításához.

A Qualcomm szerint az új rendszerlapkákkal szerelt első okosórák a következő hónapokban kerülnek majd piacra, ezek várhatóan mind a Wear 4100 chipet használják majd, a Mobvoi és a Xiaotiancai biztosan dolgoznak egy-egy új modellen.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!