Folyamatosan kémlelik egyes iOS appok a vágólapot

apple iphone okostelefon mobilozás smartphone
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Sok esetben nem érthető, hogy mit kezdenek az adatokkal.
Vágólapra másolva!

Adatvédelmi botrány tört ki a hétvégén az iOS 14 bétájának köszönhetően, az iPhone-okra és iPadekre az ősszel általánosan elérhetővé váló operációs rendszer ugyanis minden egyes alkalommal értesítést jelenít meg, mikor egy alkalmazás kiolvassa a vágólapját. Mindenki nagy meglepetésére kiderült, hogy rengeteg alkalmazás játszik enyveskezűt, ilyen vagy olyan oknál fogva, de agresszíven kíváncsiskodnak a vágólapra felmásolt információk iránt. Az appok puszta elindításakor egyébként normális az értesítés, a másolás-beillesztés funkciót támogatók mindig ki fogják váltani a megjelenítését.

A kép csak illusztráció Forrás: Pixabay / Pexels

Az egyik leleplezett app a TikTok volt, a kínai közösségi hálózattal szembeni egyre nagyobb bizalmatlanság jelenként az ügyről beszámoló legtöbb média jobbára „kémkedik a TikTok" címmel adta le a sztorit. A cég gyorsan reagált, állítása szerint egy spamelés elleni mechanika miatt olvassa folyamatosan a vágólapot az appja, és már elküldött jóváhagyásra az Apple-nek egy olyan verziót, ami véget vet ennek. Az androidos kliense állítólag soha nem használta a vágólapolvasós védelmet.

Ez még érthető magyarázat: vannak olyan alkalmazások, amelyek biztonsági vagy kényelmi okból nézegetik a vágólapot.

A TikTok mellett a további leleplezett appok közt megtalálható még többek közt a Viber, a TrueCaller és a PUBG Mobile is. Viszont az már nem világos, hogy miért nézegeti a vágólapot rengeteg nemzetközileg ismert hírportál alkalmazása, vagy épp az AccuWeather és a The Weather Network.

Ezek esetében garantáltan nem számítanak ilyen viselkedésre a mobilozók.

Az iOS 14 új értesítése jó eséllyel drámaian lecsökkenti majd a vágólapot nem nyilvánvaló okból olvasgató alkalmazások számát. Az ügy egyben rámutatott arra, hogy ugyan az appok fejlesztői oroszlánrészt biztosan nem rosszindulatúan folytatják a praktikát, de a mai napig nem hajlandóak átgondolni, hogy mi van még a jó ízlés határán belül az egyre biztonságtudatosabb felhasználóknál.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!