Újra botrányoktól visszhangzik a játékipar

assassins creed valhalla videojáték ubisoft
Assassin's Creed: Valhalla
Vágólapra másolva!
Megint elég volt egy szikra az indulatok fellángolásához.
Vágólapra másolva!

A videojáték-ipari híreket közelről követők mostanra talán már tudják, hogy némi csendet követően hirtelen újból röpködni kezdtek a szexuális zaklatásos vádak egyes játékfejlesztők és játékkiadók emberei ellen, a manipulációs kísérletektől a konkrét nemi erőszakig a teljes spektrumot lefedték a vádak.

Assassin's Creed: Valhalla Forrás: Ubisoft

Most is csak egyetlen szikra kellett az indulatok fellángoláshoz, a többek közt a Star Wars: Knights of the Old Republic 2, a Fallout 2 és a Fallout: New Vegas játékokon is dolgozott Chris Avellone dizájnerről és íróról derült ki, hogy szeretett az iparági hírnevével visszaélni, különböző eseményeken fiatal nőket itatott le és vitt fel a motelszobájába. Avellone bocsánatot kért a Twitteren, bár tételesen nem részletezte, hogy a különféle állítások közül mit ismer el és mit tagad.

A botrány hatására több a dizájnerrel épp vagy nemrég kapcsolatban állt kiadó elhatárolódott tőle.

Ez csak a kezdet volt, a napokban a Twitch játékközvetítő portál is elkezdett népszerű streamereket letiltani az ellenük felhozott szexuális zaklatási vádak miatt, legutóbb pedig több munkatársát is szabadságra küldte az Ubisoft, amíg egy harmadik fél bevonásával ki nem vizsgálja az ellenük felhozott vádakat.

Közülük négy személy neve szivárgott ki. Ashraf Ismail, az Assassin's Creed Valhalla a botrány hatására lemondott kreatív igazgatójától állítólag nem állt távol a rajongókkal való viszony folytatása. A nemzetközi játékfejlesztés koordinálásért felelős Tommy François és Maxime Béland alelnököket három-három szexuális zaklatási vád érte, a sajtós ügyekkel felelős beosztásban foglalkozó Stone Chin pedig „ragadozó viselkedés" miatt került a szégyenpadra.

A legdurvább eset Andrien Gbinigie termék- és márkamenedzseré: konkrétan nemi erőszakkal vádolják, amit „kategorikusan és vehemensen" tagadott egy mostanra törölt blogbejegyzésében.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!