Túlzó volna az évi 6 milliárdos fizetés?

bobby kotick activision ceo
SUN VALLEY, ID - JULY 07: Bobby Kotick, chief executive officer of Activision Blizzard Inc., attends the Allen & Company Sun Valley Conference on July 7, 2015 in Sun Valley, Idaho. Many of the world's wealthiest and most powerful business people from media, finance, and technology attend the annual week-long conference which is in its 33rd year. Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egyes részvényesek szerint túl sokat keres az Activision vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

A mamutcégek felsővezetői rutinszerűen az átlagemberek számára felfoghatatlan pénzeket keresnek évente, azonban a részvényesek meglehetősen ritkán szoktak emiatt komoly támadásokat indítani ellenük. Most erre is sor került, a CtW befektetési csoport nyíltan tiltakozik Robert „Bobby" Kotick fizetése ellen, állítása szerint az Activision Blizzard játékkiadót 1991 óta irányító üzletember nem tesz le eleget az asztalra.

Bobby Kotick, az Activision Blizzard vezérigazgatója Forrás: AFP/Scott Olson

A csoport szerint Kotick kompenzációja évi 20 millió dollár volt az elmúlt négy évben, ami évi bő hatmilliárd forintot jelent. Mindeközben a cég anyagilag valóban jól teljesített, a 2018-as év rekord számokat hozott. A velük való dicsekvés közben viszont Kotick rögtön egy 800 fős, adminisztratív, reklámozási és egyéb támogatási területeken dolgozókat érintő leépítést is bejelentett.

Kotick azzal magyarázta a tömeges elbocsátást, hogy cég már nem ad ki olyan sok játékot, így kevesebb ember is elég.

A hosszú távú részvényesi érdekeket szem előtt tartó CtW szerint Kotick sokkal többet keres további nagy játékkiadókat irányító társainál, ráadásul olyan kiskapuk állnak a rendelkezésére, amelyeknek köszönhetően az előre meghatározott üzleti eredmények elérése nélkül is túlzó mértékű bónuszokat kaphat.

A CtW felhozta még, hogy a Kotick és az alkalmazottak juttatása közti szakadék a szokásosnál is nagyobb, egyes fejlesztőknek pedig a rendkívül magas megélhetési költségű helyeken való munkavégzés ellenére is az amerikai átlag alatti fizetést ad a vállalat. Konkrét példaként a Dél-Kaliforniában élő junior fejlesztőket hozta fel, ott évi 40 ezer dollárból nehéznek bizonyulhat túlélni. A dolgozók alulfizetése jelentős fluktuációt okoz, ami komoly problémát jelent a cég számára.

Az Activision sajtóosztálya megvédte Kotick fizetését, a cég szerint a kompenzációjának 90 százaléka a cég részvényeinek teljesítményéhez van kötve. A kiadó értéke az 1991-es tízmillió dollárhoz képest ma 53 milliárd dollár, a részvényeinek teljesítménye az elmúlt öt évben 120 százalékkal haladta meg az S&P 500 listán lévő cégekét, 1991 óta pedig 11 ezer százalékkal teljesítette túl azokat.

Mindez igaz, de CtW egyetlen aggályára sem válaszol a reakció.

Az Activision Blizzard részvényesei június 11-én szavaznak majd a kiadó legfelsőbb vezetőinek a bérezéséről, a CtW szeretné elérni Kotick fizetésének jelentős mérséklését.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!