YouTube-csatornákat lopnak a bűnözők

youtube laptop notebook
Vágólapra másolva!
A kereslet és a kínálat is óriási a sötét webes fórumokon.
Vágólapra másolva!

A jelek szerint az elmúlt időszakban erőre kapott az internetes bűnözés egy eddig csekély gondot jelentett formája, amely során youtuberektől rabolják el a csatornáikat a bűnözők. A koncepció egyszerű: kizárják a videósokat a YouTube-on használt felhasználói fiókjaikból, majd váltságdíjat kérnek tőlük a visszaadásukért, vagy sötét webes fórumokon árulják másoknak a belépéshez szükséges neveket és jelszavakat.

A kép csak illusztráció Forrás: Pixabay / Pexels

A YouTube támogatásán panaszkodók egy része nem is tudja, hogyan tudtak illetéktelenül belépni a felhasználói fiókjaikba, míg másoktól adathalászattal vagy kémprogramok telepítésével szedték ki a szükséges információkat. Az egyik érdekes és specializált módszer, hogy a bűnözők potenciális szponzoráció vagy együttműködés ígéretével megkeresik a youtubereket, majd telepíttetnek velük egy kémprogramot, ami kilopja a számítógépeikről a belépési adatokat.

A sötét weben általában egyenként és csomagokban is árulják a lopott csatornákat, licitálásos módszerrel próbálhatják megszerezni azokat az érdeklődő bűnözők.

Konkrét példaként egy 200 ezer feliratkozós csatorna kikiáltási ára 1000 dollár volt, licitálás esetén 200 dolláros lépcsőkben emelkedett az összeg.

Mások eszméletlen mennyiségű, de kis feliratkozói bázisú csatornán próbálnak egyszerre túladni. Egy 687 csatorna belépési adatait tartalmazó pakknak 400 dollár volt kikiáltási ára, a licitlépcsőt 100 dollárra állították, de 5000 dollárért verseny nélkül is elvihető volt.

Emellett egy egészen hihetetlen, állítólag 990 ezer csatornás csomagot is árult valaki, 1500 dollár kikiáltási árral és 2500 dolláros leütési összeggel.

A youtuberek könnyen elkerülhetik a csatornájuk ellopását: be kell kapcsolniuk a kétlépcsős hitelesítést, így hiába kerülnek rossz kezekbe a belépési információik, a mobiljukra SMS-ben kapott, vagy a telefonjukon generált kód nélkül szinte biztosan senki sem tud bejelentkezni a fiókjukba.

Egyes beszámolók szerint néhány kifinomultabb bűnöző képes volt a kétlépcsős kódokat is ellopni az adathalászat során, így az aktiválása ellenére muszáj résen lenni.

A YouTube-csatornákat megvásárló bűnözők tipikusan a legkülönfélébb hirdetési és csalási célokra használják azokat, a rájuk feltöltött videókon keresztül próbálnak meg másokat átverni és kifosztani.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!