Nem kell félteniük az állásukat a pásztorkutyáknak

rocos boston dynamics spot robotkutya
Spot
Vágólapra másolva!
Egy szakértő szerint kinevetik a birkák a Spot robotot.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évek technikai előrelépéseinek hála megint gyakori beszélgetési téma a robotizálás következő hulláma, amelynek során újabb fizikai munkák elvégzését bíznák robotokra a vállalatok. Aki szívesen olvasgatja az ezekről szóló írásokat, nézegeti a robotikai cégek termékeiről készült demonstrációs videókat, az egyelőre jó eséllyel nem félti a munkáját: a jelenlegi megoldásoknak a legegyszerűbb feladatok is óriási kihívást jelentenek, még erősen kontrollált körülmények között sem lenyűgözőek a képességeik.

Spot Forrás: Rocos

Erre most jó példát hozott a The Verge, a vezérlőszoftvereket készítő, új-zélandi Rocos cég szeretné a Boston Dynamics közismert Spot robotkutyájára bízni a birkanyájak terelését. James Rebanks, egy birkák tenyésztésével foglalkozó, 2015-ben a témáról nagy sikerű önéletrajzi könyvet írt angol szerint ilyen ötlettel is csak olyanok állnak elő, akiknek fogalmuk sincs a birkaterelés tudományáról.

A brit nem tagadja a Spot hasznosságát bizonyos területeken, ám meglátása szerint pásztorkutyaként teljesen használhatatlan és felesleges, konkrétan fantáziálásnak titulálta az ötletet.

Rebanks szerint a robotkutyának nincsenek meg a motorikus képességei és az intelligenciája egy pásztorkutya leváltásához.

A nyáj terelésekor a kutya nagy vonalakban a pásztor utasításait követi, de a nyáj mikromenedzselését nagy önállósággal végzi. Ez a munka az avatatlan szemlélők számára hiába tűnik egyszerűnek, valójában kifinomult érzékelést, komplex és gyors helyzetfelismerő képességet igényel.

Emellett a birkák csak akkor terelhetőek, amennyiben tartanak a kutyától: a tiszteletüket a pillantásával, ritka és szükséges esetben pedig akár a fogai megvillantásával képes kivívni. Rebanks szerint a birkák egyáltalán nem buták: gyorsan felismerik majd, hogy a Spottól nem kell tartaniuk, ezután pedig

tudomást sem vesznek majd róla.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!