Kiszivárgott az első Xbox forráskódja

CES 2017 50yrs Bill Gates Addresses Consumer Electronics Show computers rich technology wealthy
383983 03: Microsoft CEO Bill Gates unveils the new Xbox game console January 6, 2001 at the 2001 Consumer Electronics Show VIP's at the Hilton in Las Vegas, NV. (Photo by Steve Wilson/Newsmakers)
Vágólapra másolva!
A közel végleges Windows NT 3.5 kódbázissal együtt.
Vágólapra másolva!

Nem különösebben súlyos, azonban a Microsoft számára így is bosszantó információszivárgás történt május első felében, a The Verge tudósítása alapján kikerült a netre a 2002-es Xbox konzol szoftverének forráskódja, a mellé járó dokumentációval, emulátorokkal, fordítási környezetekkel együtt.

Bill Gates az első Xbox 2001-es bemutatóján Forrás: Getty Images/Steve Wilson

Ez elsőre elég szenzációs fejleménynek tűnhet, azonban bennfentesek szerint jó eséllyel nem fog komoly segítséget nyújtani az olyan emulátorok készítőinek, akik szeretnék PC-ken futtathatóvá tenni a konzolra készült játékokat.

Mint kiderült, a holmik java valójában már évek óta keringett a fejlesztők körében, és ennek ellenére is csak olyan 40 játékot sikerült működésre bírniuk a konzol ~900 darabos repertoárjából.

Kapcsolódó érdekesség, hogy az eredeti Xbox operációs rendszere egy rendkívül lecsupaszított és átírt Windows 2000, DirectX 8 grafikus programozási felülettel. A konzolban egy módosított, 733 MHz-es Intel Pentium III processzor, szintén testre szabott NVIDIA GeForce 3 videovezérlő, továbbá 64 MB memória található.

A beszámoló szerint az Xbox rendszerszoftverével együtt az 1994-es Windows NT 3.5 majdnem végleges változatának a forráskódja is kiszivárgott, vélhetően ennek az elérhetővé válása sem fogja különösebben kínos helyzetbe hozni a Microsoftot.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!