Eszement gyorssá válhat az internet

fiber optics optikai kábel
Fibre optics and circuit board.
Vágólapra másolva!
Ausztrál kutatók reformálhatják meg az optikai hálózatos adattovábbítást.
Vágólapra másolva!

Szenzációs áttörést értek el a nagy távolságú, optikai kábeles adattovábbításban az ausztrál Monash, Swinburne és RMIT egyetemek kutatói, a prototípus hardverükkel és eljárásukkal valós körülmények között soha nem látott sebességű adatküldésre voltak képesek. Ráadásul a technológiájuk nem igényel új hálózatot, a tesztjük elvégzéséhez szimplán lecseréltek két végponti berendezést egy 76,6 km hosszú optikai szálon, amely az RMIT és a Monash egyetemek között biztosít közvetlen adatkapcsolatot.

A kép csak illusztráció Forrás: Science Photo Library

A kérdéses kapcsolat másodpercenként tipikusan több száz gigabájt adatot képes továbbítani, azonban a kutatók technológiájával a sávszélesség 44,2 terabit/másodpercre nőtt, egy kicsit érthetőbben 5525 GB/s sebességet értek el.

Ezzel a tempóval olyan ezer Full HD minőségű filmet lehetne letölteni egyetlen másodperc alatt.

A kutatók szerint a magas költség miatt a technológiájukat elsőként adatközpontok közti kommunikációra használhatják, ám idővel az optikai infrastruktúra többi részén is elterjedhet, így végső soron maguk az internetszolgáltatók is képesek lesznek vele óriási sebességű netkapcsolatot biztosítani az ügyfeleiknek.

A technológia drámaian és költséghatékonyan növelheti a már meglévő hálózatok kapacitását.

„Jelen pillanatban épp betekintést nyerünk abba, hogy a meglévő hálózataink 2-3 év múlva miként fogják bírni a terhelést, köszönhetően az internetet távoli munkavégzésre, szocializációra és streamelésre használók soha nem látott számának. Teljesen egyértelművé vált, hogy muszáj skálázhatóbbá tennünk az internetkapcsolataink kapacitását" – nyilatkozta Bill Corcora, a Monash Egyetem oktatója a technológia kapcsán.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!