Terjed hazánkban a gigabites net

router modem wifi wi-fi internet
Wifi router (illusztráció).
Vágólapra másolva!
A háztartások és cégek 40 százaléka számára érhető már el.
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom évek óta hatalmas erőforrásokat fordít vezetékes hálózatának fejlesztésére, ennek köszönhetően mára átlépte a kétmilliót a gigabites végpontok száma a hálózatán, így a hazai otthonok és vállalkozások 40%-ának már gigabites szolgáltatást tud kínálni. A szolgáltató figyelmet fordít a kisebb települések lefedésére is: máig mintegy 710 ötezer fő alatti településre vezette be a gigabites hálózatot, ezek közül nagyjából 340 község lakossága még az ezer főt sem éri el.

A kép csak illusztráció Forrás: Rawpixel / Pexels

Gigabites hálózatát a Telekom két különböző technológiával is fejleszti: a már meglévő kábelhálózatának modernizációjával 675 ezer, míg új optikai hálózat fejlesztésével összesen eddig 1,357 millió (ebből tavaly közel 350 ezer) végponton tette lehetővé a nagysebességű internetelérést.

Ezeken a területeken a Telekom ügyfeleinek extra gyors internetet kínál: optikán a 2 Gbps kínált elméleti maximum sebességű otthoni internetcsomagot is igénybe vehetik, a megújult kábelhálózaton pedig az 1 Gbps kínált elméleti maximum sebességű csomagot is választhatják.

A munka az idén is hasonló ütemben folytatódik: az első negyedévben már újonnan épített optikai hálózatot adtak át többek között Budapest VI., VIII., XI. és XIII. kerületében, valamint Bábolnán, Bagodon, Bakon, Debrecenben, Derecskén, Kiskunfélegyházán, Komáromban, Kömlődön, Miskolcon, Nagyigmándon, Pacsán, Pusztavámon, Tácon és Zalaegerszegen.

A Magyar Telekom célja hosszabb távon, hogy az ország teljes területén mindenhol gigabites elérést tudjon biztosítani. Ezért a következő években nagy hangsúlyt fektet az optikai lefedettség további növelésére, fokozatosan kiváltva ezzel a rézhálózatokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!