Kilencmillió utas adatait lopták ki az EasyJettől

Airbus A320
An Airbus A320-214 commercial plane registration G-EZWJ of low-cost carrier EasyJet is seen landing at Geneva Airport on November 20, 2017 in Geneva. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
Vágólapra másolva!
Bő kétezer személy kártyaadataihoz is hozzáfértek.
Vágólapra másolva!

Súlyos kiberbiztonsági incidenst hozott nyilvánosságra kedden a fapados EasyJet légitársaság, a közleménye szerint egy kifinomult hackelés során olyan 9 millió utasának az adatait lopták ki a számítógépes rendszereiből. Oroszlánrészt e-mail-címekről és utazási történetekről van szó, amelyek nem túlságosan érzékenyek, a vállalat szerint a gyakorlatban inkább csak adathalászatra használhatóak.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ami viszont súlyos, hogy 2208 személynek a kártyaadataihoz is hozzáfért a támadó. Sajnos hírünk írásakor nem volt kristálytiszta, hogy az adatokkal ténylegesen vissza lehet-e élni, azaz a hackerek képesek-e pénzt költeni az áldozatok egyenlegeinek a terhére. A kártyaadatok kiszivárgásában is érintett ügyfelek e-mailben való tájékoztatását már megkezdte az EasyJet, míg a többi ügyfelet legkésőbb május 26-ig értesíti az incidensről.

Az EasyJet szerint egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a kilopott adatokkal megpróbált volna visszaélni a támadó fél.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!