Minden Intel processzort túlhajthatóvá tesz az AsRock

intel celeron pentium core i3 i5 i7 processzor cpu hardver számítógép
Vágólapra másolva!
Egyes újabb és régebbi alaplapjain is elérhető lesz a funkció.
Vágólapra másolva!

Az Intel üzleti modelljének egy sarkalatos pontja, hogy a legtöbb processzora esetében mesterségesen lehetetlenné teszi a túlhajtást, csak a „K" jelzésű modellek és felső kategóriás lapkakészletek kombinációjával van lehetőség a házi turbózásra. Ennek oka, hogy az Intel szerint aki nagyobb teljesítményre vágyik, az vegyen tőle drágább processzort, ne egy olcsóbb modellt hajtson túl házilag.

A kép csak illusztráció Forrás: Tookapic / Pexels

Az AsRock most büszkén bejelentette, hogy sikerült kicseleznie az Intel mesterséges korlátozásait, így egyes Z390 / B365, továbbá Z490 / H470 / B460 lapkakészletes alaplapjain egy BIOS-frissítés után elméletileg bármely Intel CPU túlhajtható valamilyen mértékben.

Jelentős túlhajtást tehet lehetővé az AsRock Base Frequency Boost Forrás: AsRock

A hacket Base Frequency Boost névre keresztelte a vállalat, a processzorok TDP-keretének felülbírálásával fejti ki a jótékony hatását. A támogatott alaplapok listája az AsRock webhelyén tekinthető meg, a többségükhöz még nem érhető el a BIOS-frissítés, amelytől kezdve bekapcsolható lesz a funkció.

Hírünk írásáig az Intel nem reagált nyilvánosan a fejleményre, és jó eséllyel nem is fog. Ettől függetlenül nyugodtan feltételezhető, hogy az illetékesei nincsenek elájulva az AsRock gerillaakciójától.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!