Mesterséges ablakból mesterséges napfény

Vágólapra másolva!
Ha túl sötét a lakása, vagy egyszerűen csak szeretne a pincébe is napfényt, egy Samsung által támogatott új fejlesztés nagy segítség lehet. Előre a D-vitaminért!
Vágólapra másolva!

A Samsung egy ideje már működteti a C-Labs nevű inkubátor programját, melynek lényege tulajdonképpen, hogy egy-egy jónak tűnő ötletet (és a mögötte álló embereket) házon belülre hozza, és támogatja őket az elindulásban. Nem minden ilyen ötletből lesz persze végül termék, sőt, egyelőre leginkább egy darab okos öv, a Welt vált némileg ismertté, holott már 45 különböző projektet támogat a Samsung.

Most viszont úgy tűnik, hogy néhány termék fejlesztése a következő fázisba léphet, a Samsung ugyanis bejelentette, hogy hivatalosan is támogatni fogja öt új startup vállalkozás létrejöttét, akik már túlléptek az inkubációs fázison, és készek cégként működni.

Ezek közül messze a mesterséges napfényt előállítő ablakon dolgozó SunnFive tűnik a legígéretesebbnek.

Forrás: Samsung

Első hangzásra hasonló dologról van szó, mint a szezonális affektív zavarban szenvedők számára készült fényterápiás lámpák. a SunnyFive mesterséges ablaka képes a természetes fény teljes spektrumát előállítani, ráadásul az okostelefonos alkalmazásán keresztül többféle program közül is választhatunk, melyek képesek egy valódi ablakon beérkező valódi fény viselkedését utánozni.

A fejlesztők annyira törekednek a természetességre, hogy nap során folyamatosan változik majd a fény beesési szöge és erőssége, ezzel imitálva tehát, hogy éppen reggel, napközben vagy naplemente van odakint.

De ettől függetlenül is számos beállítási lehetőséget kapnak a vásárlók, nem kötelező a természetes napszakok imitációjára ráfanyalodni, manuálisan is kalibrálható a kibocsátott fény erőssége és színhőmérséklete.

A Samsung némileg még koronavírus-járványra is felfűzte a terméket a D-vitamin fontosságát ecsetelve. Márpedig a SunnyFive ablaka az ígéretek szerint a D-vitamin szintetizálásában az egyébként sötét, vagy gyengébben megvilágított helyeken, és emellé a felhasználóknak egyáltalán nem kell tartania olyan dolgoktól, mint a leégés vagy a bőr korai öregedése

Persze, nagyon sok olyan lakás van, ahol ez jól jöhet a gyenge megvilágítottság miatt, de még akár ablaktalan fürdőszobákban is simán bevethető lesz, egy rakás funkciójáról pedig még nem is tudunk. Mert ugyan jól hangzik, hogy a járvány alatti bezártságban mindenkinek jól jön egy kis (extra) napfány, csak éppen egyelőre nem derült ki, hogy a SunnyFive ablaka mikor, hol és milyen áron jelenik majd meg

Mindenesetre korábban már mutogatták a terméket élőben, tehát minden bizonnyal működik. Valószínűleg a finomhangolás és egy jó nagy adag tesztelés lehet még hátra, meg persze a sorozatgyártásra való felkészítés.

Okos kiemelő és okos munkafüzet is jön

A SunnyFive-on kívül négy másik csapat kapott még anyagi támogatást a Samsungtól, és alakulhat ezzel önálló startup céggé.

  • A Blockbuster egy különlegesnek ígérkező videoszerkesztő alkalmazás lesz, aminek segítségével egyszerűen lehet majd 3D-s effektusokat és CGI-t elhelyezni a videókban, ráadásul mindenzt okostelefonon.
  • A Hyler egy okos szövegkiemelő, aminek a segítségével a papíron lévő szöveget tudjuk pillanatok alatt digitalizálni a mobilos eszközeinkre. Ezt követően pedig a programon belül már könnyen kiszedhetünk a szövegből információkat és kereséseket indíthatunk a kiemelt szavak vagy mondatok alapján.
  • A Haxby egy okos munkafüzetnek tűnik, ami mesterséges intelligenciás tanulás alapján határozza meg, hogy a felhasználó milyen tudásszinten van egy adott témában, és ehhez testreszabott feladatsorokat állít össze, hogy segítsen a tanulásban.
  • A RootSensor pedig egyfajta furcsa, személyi használatra szánt UV-sugárzás mérőnek tűnik, ami el tudja mondani, hogy a nap surán mennyire volt kitéve sugárzásnak az ember, ez milyen hatással volt a bőrre, és hogyan alakult a D-vitamin termelés.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!