Nem lehet feltaláló a mesterséges intelligencia

mesterséges intelligencia
(171120) -- SHENZHEN, Nov. 20, 2017 (Xinhua) -- People watch a robot painting demonstration during the 19th China Hi-tech Fair in Shenzhen, south China's Guangdong Province, Nov. 16, 2017. Over 3,000 exhibitors participated in the hi-tech fair displaying a lot of robot and artificial intelligence projects. (Xinhua/Mao Siqian)(mcg)
Vágólapra másolva!
Pontosabban szabadalmaztatni nem lehet a nevében.
Vágólapra másolva!

A technológia fejlődése látszólag rendszeresen több kérdést vet fel, mint amennyi megválaszolásában segít. Erre most érdekes példával szolgált egy Dr. Stephen Thaler nevű kutató, a The Artificial Inventor Project keretében megpróbált több hivatalnál is szabadalmaztatni két olyan találmányt, amelyeket az általa készített, DABUS nevű mesterséges intelligencia állított elő.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Mao Siqian

Persze ezúttal is lehet vitatkozni arról, hogy mi számít egyáltalán mesterséges intelligenciának, azonban ez a jelen kísérlet szempontjából lényegtelen. Thaler érvelése az volt, hogy ő maga még csak nem is rendelkezik azokkal képességekkel, amelyek szükségesek volnának a kérdéses vészhelyzeti világítás és formaváltásra képes italtartó megtervezésére, így szerinte magát az MI-t kellene feltüntetni feltalálóként a szabadalmakban.

Most a hivatalos válaszokkal véget ért a kísérlet: az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, továbbá az Európai Unióban sem sikerült a DABUS-t bejegyeztetni feltalálóként.

Az indoklás minden esetben ugyanaz volt: a jelenlegi szabályok szerint a szabadalmakban bejegyzett feltalálók kizárólag személyek lehetnek, a mesterséges intelligencia pedig nem az.

Thaler szerint azért lenne szükség az MI-feltalálók elismerésére, mert

az ösztönözné a kreatív mesterséges intelligenciák fejlesztését.

Ez érdekes álláspont annak fényében, hogy a feltalálóik a saját nevükben bejegyeztethetik a mesterséges intelligenciájuk által kifundált találmányokat. Emiatt nem világos, hogy a jogi kérdés miért hátráltatná a kreatív MI-k fejlesztését, főleg mivel a „másodkézi feltalálók" számára is sokkal egyszerűbb lehet az élet, ha közvetlenül a saját nevükön vannak a szabadalmak.

A papíron szereplő név jelen esetben puszta formalitás: ha egy fél licencdíjat kíván fizetni egy MI által generált szabadalom használatáért, akkor így is, úgy is az MI készítőjének a zsebébe vándorol majd a pénz.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!