Íme az új Intel Core processzorok

intel core i9-10900k cpu processzor gamer gaming
Intel Core i9-10900K
Vágólapra másolva!
A csúcsmodellek tízmagosak, új alaplap kell a termékeknek.
Vágólapra másolva!

Az Intel bejelentette az asztali számítógépekbe szánt, tizedik generációs Core központi egységeit. A május-június során piacra kerülő processzorok a Comet Lake családba tartoznak, a 2015-ös Skylake ötödszörre újramelegített változatai.

Intel Core i9-10900K Forrás: Intel

Természetesen az elmúlt öt évben azért történtek architekturális előrelépések, ám a továbbra is 14 nm-es gyártástechnológiával készülő processzorokon egyre inkább meglátszik a koruk, az AMD-vel való versenyben maradás miatt az Intel a magok számát és az órajeleket is kénytelen volt megemelni, emiatt pedig kilőtt a fogyasztás. A feltüntetett TDP-értékeket például alapórajelen való működés alatt kell érteni, a turbó frekvenciák aktiválásakor a fogyasztás és a hőtermelés is jelentősen megnő.

Hozott pár újdonságot a tizedik generációs Intel Core platform Forrás: Intel

Az AnandTech forrása szerint az alaplapgyártók fel vannak rá készülve, hogy amennyiben a lehető leghosszabb ideig biztosítani akarják a tízmagos Core i9-10900K esetében az 5,3 GHz-es csúcsfrekvenciát, akkor

320-350 wattot is biztosítaniuk kell a CPU-nak.

Ezért is van az, hogy a vadiúj Z490 alaplapok egy részére hűtőventilátorok kerültek: a legkomolyabb processzorok nagy fokú terhelésekor a megszokott passzív hűtéssel nem lehet elfogadható szinten tartani a feszültségszabályozó áramkörök hőmérsékletét.

Az új Core i9 és Core i7 modellek jelentik a felhozatal krémjét Forrás: Intel

A témánál tartva a Comet Lake termékcsalád az LGA1200 foglalatot használja, azaz új alaplapra van szükség a tizedik generációs Core processzorokhoz. Egyelőre csak a minden földi jóval felszerelt, Z490 csúcs lapkakészletet jelentette be a vállalat, nem világos, hogy az olcsóbb chipsettel szerelt, megfizethetőbb alaplapok mikor kerülnek piacra.

Kétségtelenül a Core i5 és Core i3 családok adják a legtöbbet a vevők pénzéért cserébe Forrás: Intel

Az új processzorok nagyobbik része előrelépés az elődjeikhez képest: a Core i9 család tízmagos, a Core i7 nyolcmagos, a Core i5 hatmagos, a Core i3 négymagos, a Pentium és Celeron modellek pedig kétmagosak.

A Celeronokon kívül mindegyik modell támogatja a Hyper-Threading technológiát,

azaz az Intel tényleg próbálta a lehető legtöbb teljesítményt kisajtolni az új termékeiből.

Az összes processzor közül csak a Celeronok nem kapták meg a Hyper-Threadinget Forrás: Intel

Hírünk írásakor a processzorokról még nem voltak elérhetőek független tesztek, és az Intel sem szolgált érdemi összehasonlító adatokkal.

A családi fotóalbumból, biztosan a Pentium fényképezett Forrás: Intel

Rendkívül valószínű, hogy teljesítményre versenyképesek az éppen aktuális AMD Ryzen termékekkel, csak épp jóval magasabb hőtermelés és fogyasztás mellett, plusz az első időkben a megfizethető alaplapok hiánya sem tesz majd jót az eladásaiknak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!