Így csinálhatunk egy mobilból kényelmes játékkonzolt

quantumx glap mobile mobiljáték játékvezérlő gamepad
Glap Mobile
Vágólapra másolva!
22 270 milliárd forint. Ennyi pénzt, azaz 68,5 milliárd dollárt költöttek az elmúlt évben globálisan telefonos játékokra, ezekkel kapcsolatos szolgáltatásokra vagy kiegészítőkre az emberek. Ez pedig azt jelenti, hogy ezzel a szektor lekörözte a hagyományos számítógépes és konzolos riválisait, ami még 10 vagy akár 5 éve is elképzelhetetlen lett volna.
Vágólapra másolva!

És itt elképesztő számokról van szó, hiszen például a jelenlegi egyik legnépszerűbb játékot,

a Call of Duty: Mobile-t egy hét alatt közel százmillióan töltötték le, és jelenleg is több száz millió aktív felhasználója van az alkalmazásnak!

Szó szerint naponta jönnek az új és új szoftverek, és százezernyi játékos alkalmazás tölthető le az Andorid Play vagy az App Store áruházakon keresztül. És itt nem Kígyó szintű primitív grafikájú és menetű egyszerű alkalmazásokról van szó. Az okostelefonok ma már gyakorlatilag hordozható mini számítógépek, amelyek kijelzőjének felbontása és hardverének teljesítménye a laptopokéval vetekedhet. Ennek megfelelően a játékok között is vannak fantasztikus, bombasztikus effektekkel megbolondított, 3D csúcsgrafikájú, komplex programok.

Óriási piaca van a mobilos játékoknak. Forrás: Origo

Az viszont tény, hogy az érintőképernyő miatt teljes értékű játékgépnek nem neveznénk őket, mondjuk, egy konzolgép, tehát például egy PlayStation vagy Xbox mellett. Az irányítás ugyanis komoly kompromisszumok megkötésére készteti a felhasználókat: a hagyományos értelemben vett gombokról le kell mondaniuk, és az is hátrány, hogy egyszerre csak maximum két hüvelykujjnak jut hely a kijelzőn. De erre is van már megoldás, mégpedig azok a speciális vezérlőeszközök, amiket direkt a telefonokhoz, tabletekhez fejlesztettek ki!

Glap Play

Ezek között rengeteg az elektronikus hulladéknak számító, gyakorlatilag használhatatlan ketyere, de akad azért néhány használható darab is. Az utóbbi csoport egyik tipikus képviselője a Samsung Glap Play, amit a közelmúltban dobott piacra az iparág vezető gyártója, és amit mi is kipróbálhattunk néhány napig.

Glap Mobile Forrás: QuantumX

Ez egy széthúzható bölcsőszerűség, aminek középső részébe kell befogatni telefont vagy tabletet. A kialakítása, a gombok elhelyezése a PlayStation és Xbox kontrollereknél megszokott vonalat követi, ami nagyon jó döntés volt, hiszen akinek életében akár egyszer is volt dolga olyannal, annak azonnal kézre áll majd. A súlya nem vészes, mindössze 23 dekát nyom, a fogása kényelmes, a gombok pedig könnyen elérhetőek, az analóg karok ellenállása megfelelő. Android 4.0 vagy annál magasabb verziószámú operációs rendszert futtató mobil eszközzel képes együttműködni, úgy, hogy ahhoz Bluetooth 4.2 technológia révén vezeték nélküli úton csatlakozik. Tehát nem kell a kábelekkel bajlódni, semmit sehova bedugni. Csak arra kell ügyelni, hogy mindig fel legyen töltve az akkumulátora, mert egyébként nem használható. Az energiacella 350 mAh kapacitású, ez pedig nagyjából 10 órás üzemidőt szavatol.

A Samsung Glap Play fogása kényelmes, és a sok gombnak köszönhetően nagyon jól használható. Forrás: Origo

A tapasztalataink szerint nagyon jól használható, gyakorlatilag egy mini játékkonzolt varázsol a telefonokból, tabletekből. Abszolút hozzáadott értéket jelent, és sokkal élvezetesebbé teszi (vagy egyáltalán játszhatóvá...) a focis és lövöldözős programokat, amiknél a legnagyobb probléma általában az, hogy kevés ujj fér rá a képernyőre. Emellett az autós appoknál is jó szolgálatot tehet, hiszen sokkal jobban rá lehet markolni, mint általában a telefonokra, tabletekre, így a kormánymozdulatok is sokkal komfortosabbak.

Egy ilyen csinos tok is jár mellé. Forrás: Origo

Mindent összevetve egy remek eszközt ismertünk meg a Samsung Glap Playben, biztos, hogy sokat dob majd az élményen, viszont mindez sajnos nincs ingyen. Az ócskább, ám filléres riválisaival ellentétben ezért a ketyeréért jelenleg 23 000 forintot kérnek el, de aki sokat püföli játék miatt a telefonját, annak bőven megérheti, ha például sokat futtatja a Call of Duty, a Fortnite, az Asphalt 9 vagy a Fifa játékok valamelyikét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!