Extrémen védekezik a koronavírus ellen a Foxconn

apple iphone foxconn gyár tablet tüntetés
Participants dressed as Foxconn workers take part in a protest against Taiwanese technology giant Foxconn, which manufactures Apple products in mainland China, outside an Apple retail outlet in Hong Kong on May 7, 2011. Taiwanese technology giant Foxconn treats its workers like "machines" a Hong Kong based labour group said on May 3, after a survey based on interviews with the firm's workers in mainland China. At least 13 Foxconn employees died in apparent suicides last year, which rights activists blamed on tough working conditions in a case that highlighted the challenges faced by millions of Chinese factory workers. AFP PHOTO / Antony DICKSON
Vágólapra másolva!
Nem szeretné, ha csúszna az iPhone 12 gyártása.
Vágólapra másolva!

A The Washington Post beszámolója alapján a Foxconn drámai lépéseket tett a zhengzhoui gyárában az esetlegesen újból felbukkanó koronavírus terjedésének lassítása érdekében. A cég tartja magát a kínai kormány által kötelezően előírtakhoz, így például naponta méri a munkavállalók testhőmérsékletét, védőmaszkot biztosít számukra, nem használ ujjlenyomatot és kódbeütést igénylő azonosítást, és nem engedi őket szemtől szembe leülni az ebédlőben.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Antony Dickson

Ezeken túl a kérdéses gyárában a Foxconn húszfős csoportokba szervezte a munkásokat. A csoportok tagjai lényegében együtt léteznek: együtt dolgoznak, utaznak, élnek, esznek. QR-kódok beolvasásával naplózniuk kell, hogy hova ülnek le az étkezőben, a szálláshelyeik ajtaja előtt pedig le kell tenniük a köpenyeiket és táskáikat, hogy elvigyék azokat fertőtleníteni.

A lépéseknek köszönhetően a csoportok tagjai jó eséllyel csak egymást fertőzhetik meg, a mozgásuk tökéletes megfigyelése pedig lehetővé teszi a gyors kontaktkutatást.

Az extrém lépések érthetőek annak fényében, hogy újabb fertőzések esetén egy szempillantás alatt kicsúszhat a helyzet irányítása a cég kezéből. Ha ez megtörténik, akkor megint nagy leállásokra kényszerülhet, amelyeket minden áron el kíván kerülni, főleg mivel a belátható jövőben megkezdődhet az iPhone 12 mobilok tömeggyártása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!