Megosztó a PlayStation 5 gamepadje

sony playstation 5 ps5 dualsense gamepad játékvezérlő kontroller
Sony PlayStation 5 DualSense gamepad
Vágólapra másolva!
Több érdemi fejlesztést is hozott a DualSense kontroller.
Vágólapra másolva!

Meglepetéssel készült a konzolos játékosoknak a Sony, bemutatta az ősszel piacra kerülő PlayStation 5 gamepadját. Az ősidők óta használt DualShock nevet nyugdíjazva DualSense-re keresztelte a terméket, bár ettől még nyilvánvaló, hogy valamiféle teljesen új megoldás helyett a DualShock 4 áttervezett változatáról van szó.

Sony PlayStation 5 DualSense gamepad Forrás: Sony

A gombok kiosztását és pozícióját tekintve semmi érdemi változás sem történt, a PS4 gamepadjében bevezetett touchpadot és fénycsíkot sem tüntette el a Sony. Ami viszont jelentős innováció, hogy az L2 és R2 ravaszok képesek változtatni az ellenállásukat, így például egy játékbeli íjat feszítve emulálhatják a fejlesztők, ahogy egyre inkább megfeszül az ideg. Megújult a rezgésfunkció is, mindkét marokrészben külön motorok vannak, szintén a Sony egyik korábbi példáját felhozva így például érzékeltethető az autós játékokban a gumik tapadása.

Sony PlayStation 5 DualSense gamepad Forrás: Sony

A további újítások közül kiemelhető, hogy a DualSense zajszűrős mikrofonokkal rendelkezik a könnyű hangcsevegés érdekében, az akkuja pedig USB-C kábelen keresztül tölthető. Nem világos, hogy 3,5 mm-es audio Jack van-e rajta, ezt specifikusan nem tisztázta a Sony, a közzétett képekről pedig nem állapítható meg. Végül a Share gombot átnevezte Create gombra, a PlayStation-gomb pedig felvette a konzol logójának a formáját.

Sony PlayStation 5 DualSense gamepad Forrás: Sony

A szobában lévő elefántra rátérve a DualSense kinézete kifejezetten megosztó lett, az eddigi semleges helyett egy kimondottan karakteres megjelenésű kontrollert tervezett a Sony. Abszolút ízlések és pofonok kérdése, hogy kinek mennyire tetszik, ám az joggal kritizálható, hogy egyéni színekkel jelöltek helyett szürkék lettek jobboldali akciógombjain az ikonok.

Különösen a kezdő játékosoknak segíthet a színezés, mikor hirtelen le kell nyomniuk egy gombot: a színek alapján gyorsabban meg tudják találni a megfelelőt, mint szimbólumok bogarászásával.

Megfontolás még, hogy a teljesen sötét borítású kontrollereken kevésbé látszódnak meg a szennyeződések, a DualSense tulajdonosai valószínűleg sok időt töltenek majd a gamepad törölgetésével.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!