A németek már mobilappal is figyelnék a járványt

mobilozás telefonozás okostelefon séta
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Önkéntes alapon segíthető vele a koronavírus elleni küzdelem.
Vágólapra másolva!

Bemutatta a Robert Koch német országos járványügyi intézet (RKI) a koronavírus-járvány elleni küzdelmet szolgáló első hivatalos mobilappot. Az intézet szerint nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy enyhül a járvány Németországban, az viszont biztos, hogy a fertőzöttek száma és a halálozási arány tovább emelkedik.

A kép csak illusztráció Forrás: Pexels

Az okostelefonos alkalmazás még nem a sokak által várt kapcsolatkövető és lehetséges fertőzésre figyelmeztető rendszer, hanem a tudományos kutatást, a vírus, a betegség és a járvány jobb megértését szolgálja.

Az RKI önkéntes alapon használható alkalmazása az okosórát vagy fitneszkarkötőt használó okostelefon-tulajdonosoknak szól.

Letöltése után a személyes adatok közül egyedül az irányítószámot kell megadni, valamint a nemet, az életkort, a súlyt és a magasságot. A RKI tudósainak várakozása szerint az okosórák és fitneszkarkötők által gyűjtött tevékenységi adatok elemzése révén pontosabb képet lehet alkotni a vírus terjedéséről és a fertőzési gócokról.

A légúti betegségek jellegzetes hatással vannak a testi aktivitásra, változik például a pulzus és a nyugalmi vagy az alvással töltött idő, így az aktivitási adatok alakulásából le lehet vonni következtetéseket arról, hogy milyen szakaszban tarthat a Covid-19 betegséget okozó vírus terjedése - fejtette ki Lothar Wieler.

Németországban nagyjából 10 millióan használnak aktivitási adatokat rögzítő okosórát vagy fitneszkarkötőt. Az RKI-nak már az is nagy segítség lenne, ha 1 százalék letöltené az alkalmazást - emelték ki a tájékoztatón.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!