Kapálózik az Intel a laptoppiacon

intel laptop notebook coffee lake
Vágólapra másolva!
Átlépte az 5 GHz-es turbóhatárt a legerősebb újdonságaiban.
Vágólapra másolva!

A héten megjelent AMD Ryzen 4000 központi egységek óriási fordulatot hoztak az erős laptopokba tervezett processzorok piacán: egyszálas teljesítményre egy szinten vannak az Intel termékeivel, többszálas teljesítményben némileg verik azokat, és minderre ráadásul szignifikánsan alacsonyabb fogyasztás és melegedés mellett képesek.

A kép csak illusztráció Forrás: Intel Corporation

A kellemetlen fejleményre reagálva az Intel jobb híján most bemutatta a rivális Comet Lake-H termékcsaládjába tartozó Core i5 / i7 / i9 processzorait. A termékek továbbra is 14 nm-esek, lényegében a 2015-ös megoldásainak ötödszörre újramelegített kiadásai, ennek megfelelően pedig nem kell sok előrelépésre számítani. A TDP-jük is maradt 45W, az egyetlen érdemi újításukat a 2933 MHz-es DDR4 memória támogatása jelenti, a tavalyi processzorok csak 2666 MHz-ig kezelték a RAM-ot.

Összehasonlítási alapul az AMD Ryzen 4000 széria tagjai 35W TDP-vel rendelkeznek, 3200 MHz-ig támogatják a DDR4, és 4266 MHz-ig az LPDDR4 memóriát.

Az Intel Comet Lake-H termékcsaládjának tagjai Forrás: Intel

Az Intel azzal büszkélkedik a Comet Lake-H termékek kapcsán, hogy a Core i7 és Core i9 processzorokkal sikerült átlépnie az 5 GHz-es határt a legfeljebb két magra vonatkozó turbó órajellel.

Ez valójában borzalmas hír,

hiszen az órajel emelése minimális pluszteljesítmény mellett jelentősen megugró fogyasztást és melegedést eredményez, ráadásul a laptopok oroszlánrésze a hűtési teljesítmény limitáltsága miatt csak rövid ideig lesz képes fenntartani a rendkívül magas frekvenciákat, utána muszáj lesz visszaszedniük a tempóból a túlmelegedés elkerülése érdekében. Ez a probléma már a tavalyi processzoroknál is látványos volt.

Sajnos nem világos, hogy az új termékek teljesítményre mennyi tényleges plusz tudnak letenni az asztalra a tavalyi modellekhez képest, csak a független tesztekből derül majd fény a rejtélyre. Az Intel sajtónak szánt anyagaiban lévő gyári összehasonlítások teljesen irrelevánsak és használhatatlanok.

Az Intel nem kívánta firtatni, hogy mit tudnak az új termékei a tavalyiakhoz, továbbá az AMD Ryzen 4000 processzorokhoz képest.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!