Erre figyeljünk, ha használt laptopot vennénk otthoni munkára

home office laptop notebook apple macbook otthoni munka távmunka
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A globális koronavírus-járvány sok mindenkit kényszerített villámgyorsan arra, hogy otthon végezze a munkáját a megszokott környezet helyett. Ez rengeteg olyan ember számára óriási problémát jelent, aki normális élethelyzetben a munkahelyén található eszközöket használja, és nincs saját gépe. Ez ugyanis azt jelentheti, hogy rohamtempóban kell neki, vagy a munkáltatójának gondoskodnia egy laptopról, ami komoly anyagi megterhelést jelenthet, pláne egy új eszköz esetében.  
Vágólapra másolva!

Ha valaki hajlandó használt notebookot vásárolni, akkor rengeteg pénzt spórolhat. Persze ilyenkor a kockázat is jóval nagyobb, úgyhogy összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy mire érdemes figyelni a saját tapasztalataink alapján.

Honnan?

Profi cégek: Ma már jó pár cég foglalkozik használt notebookok felújításával és értékesítésével hazánkban is. E vállalkozások közül azokat tudjuk javasolni jó szívvel, amelyek céges gépek kipofozásával foglalkoznak. A nagy multinacionális vállalatoknál ugyanis sokszor előírás, hogy 2-3 évente cserélni kell az eszközöket, még akkor is, ha nem is nagyon gyűrték őket. Ezek hagyományosan már alapból jó állapotú berendezések voltak, amelyek használata során szigorú protokollt követtek, és amelyekre rá-ránéztek a hivatásos rendszergazdák.

A kép csak illusztráció Forrás: Free-Photos / Pixabay

Az ilyen termékek felújításában utazó vállalatok természetesen tisztára pucolják a merevlemezt, alaposan kitakarítják a gépházat, ellenőrzik a komponenseket, és ami szükséges azt cserélik. Így újjászületnek ezek a használt eszközök, amelyek sokszor teljesen újnak néznek ki. Ezt a munkát annyira komolyan veszik a magukra valamit is adó piaci szereplők, hogy a legtöbben még garanciát is adnak a termékek mellé. Ráadásul lehet őket kérni előre telepített operációs rendszerrel, vagy irodai alkalmazásokkal, szóval a vásárlást követően azonnal lehet őket használni, nem kell még a szükséges szoftverek megvásárlásával és installálásával vacakolni.

Természetesen ezeknél a szakemberek által felújított gépeknél is előfordulhatnak esztétikai problémák, karcolások, illetve ezeket is érdemes jó alaposan átnézni vásárlás előtt!

Mindenesetre ezen az úton tényleg van esély rá, abszolút használható notebookhoz juthasson hozzá bárki, ami alkalmas lehet arra is, hogy éveken át kiszolgálja.

Magánszemélyek: Sokan bocsátják áruba használt hordozható számítógépüket a különféle online kereskedőoldalakon. Ezek között akadhatnak nagyon-nagyon csábító ajánlatok is. De mi csak azoknak javasoljuk ezt a módszert, akik tényleg felkészültek, át tudják nézni igen-igen alaposan hardveresen és szoftveresen is a terméket. Ha magánszemélytől vesszük a gépet, akkor nem tudhatjuk, hogy milyen adatokat hagyott a merevlemezen vagy SSD-n, szóval azzal kell kezdeni, hogy totálisan letakarítjuk az egész gépet, hogy írmagja se maradjon az esetleges kártékony programoknak.

Mire kell figyelni?

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogyha valaki használt laptop vásárlása mellett dönt, akkor alaposan át kell vizsgálnia a masinát, különösen az alábbi dolgokra érdemes figyelni:

Képernyő - pixelhiba: A pixelhiba azt jelenti, hogy valamiért egy vagy több képpont nem működik, vagy nem jól működik, ami fekete vagy piros pöttyöket eredményez. A kereskedők sokszor mondják, hogy ez nem zavaró, néhány pixelhibával még vidáman együtt lehet élni, de hát nem kell mindent elhinni. Ilyen kijelzővel rendelkező gépet nem szabad megvenni.

Zsanérok: A notebookoknál gyakran előfordulhat, hogy a képernyőt tartó zsanérok meggyengülnek, rosszabb esetben megrepednek. Érdemes vásárlás előtt néhányszor fel-le hajtani a kijelzőt, hogy megnézzük mennyire tartanak stabilan.

Egérpad: Sokszor előfordul, hogy az egérpad a sok használat miatt veszít stabilitásából. Ennek következtében pedig nagyon kényelmetlenül használható. Szóval lötyögős egérpadú laptopot akkor se vásároljon senki, ha nagyon olcsó adnák.

Melegedés: Mielőtt megvesz valaki egy használt gépet ragaszkodjon hozzá, hogy az legalább fél órán keresztül fusson, és 30 perc után nézze meg, hogy mennyire melegszik a készülékház alja. Ha nagyon meleg vagy esetleg forró, akkor az azt jelenti, hogy a hűtőrendszer nem működik jól. Lehet, hogy a ventilátorokkal van valami gikszer, de előfordulhat, hogy a hűtőpasztával van valami probléma. Mindegy is, a lényeg, hogy ilyen gépet nem szabad megvenni!

Repedések: Ha a készülékházon hajszálrepedések vannak (hátlapon, vagy az alján akár), akkor sem szabad megvásárolni a készüléket.

Csatlakozók: Manapság gyakran előforduló probléma, hogy egyes csatlakozók nem működnek a notebookon. Ez a probléma a prémium kategóriás, ultradrága modelleket is ugyanúgy érinti, mint a drágább darabokat. Mielőtt valaki megvesz egy gépet, próbálgassa végig az összes ki- és bemenetet!

Akkumulátor: Egy hordozható számítógép használati értékét alapvetően befolyásolja az, hogy milyen a benne lévő akkumulátor állapota, hiszen ez határozza meg az üzemidejét. Ha profiktól vásárolunk, akkor ott feltüntetik minden esetben, hogy eddig mennyi töltési cikluson esett át a gép, illetve hogy az akkumulátor kapacitása hány százalék a gyári adathoz képest. A mi véleményünk az, hogy 80%-os érték alatt már egy másik modell mellett kell dönteni.

Látatlanban soha: Végre hagytuk a legfontosabb dolgot.

Senki se vásároljon úgy hordozható számítógépet, hogy azt előtte nem nézi meg élőben, nem próbálja ki működés közben.

Még akkor se, ha nagyon-nagyon kedvezőnek tűnik az ára.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!