Így tudja otthon fertőtleníteni a telefonját, laptopját

mobil, elektronikai eszköz, fertőtlenítés
Takarítsa és fertőtlenítse rendszeresen elektronikai eszközeit!
Vágólapra másolva!
Erejüket megfeszítve küzdenek hősként az orvosok, ápolók, az egészségügyi ellátószervek és az állami hivatalok a globális koronavírus-járványban, de a harcból mindenkinek ki kell vennie a részét. Kivétel nélkül. Azaz, amit lehet, azt meg kell tenni, és ebbe nemcsak az tartozik bele, hogy feleslegesen nem mászkál el senki, és megpróbálja minimálisra csökkenteni a személyes találkozóit, hanem hogy lelkiismeretesen és alaposan fertőtleníti magát és környezetét. Ebbe pedig nemcsak a kézmosás, és mondjuk, a kilincsek lemosása tartozik bele, hanem a különféle elektronikai eszközök is. Sőt, ezekre kiemelten oda kell figyelni, hiszen például egy telefont vagy egy számítógépet kifejezetten sokat tapogat a mai ember.
Vágólapra másolva!

Tudósok a közelmúltban megállapították például, hogy egy okostelefon érintőképernyőjén átlagosan hússzor annyi mikroorganizmus található, mint egy kilincsen. Ami nem meglepő, tekintve, hogy hányszor is veszünk elő egy ilyen készüléket nap mint nap. Ez nem azt jelenti egyébként, hogy egy mobil automatikusan hússzor veszélyesebb lenne, mint egy kilincs, hiszen a mikroorganizmusok többsége ártalmatlan. Viszont, mint ahogyan azt most láthatjuk, akadnak köztük olyanok, amelyek komoly problémát jelenthetnek.

Takarítsa és fertőtlenítse rendszeresen elektronikai eszközeit! Forrás: Origo

Ráadásul az elektronikus eszközök felülete kifejezetten ideális például a koronavírus számára. Amíg a Covid-19 a rézen csak négy órán át bírja, addig papíron már 24 órát, műanyagon, üvegen és rozsdamentes acélon (tehát például a telefon, tablet érintőképernyőjén, az egéren, tapipadon vagy klaviatúrán) pedig akár 9 napig is kihúzhatja a vírus egyes kutatások szerint. Ezt az esélyt pedig nem adhatja meg senki, szóval muszáj rendszeresen, akár napjában többször is letisztítani az ilyen masinákat. De hát hogyan, és mivel? Ez a nagy kérdés, amelyre megpróbáltunk válaszokat keresni, és egyúttal összeszedtük a legfontosabb szabályokat is.

Hogyan?

Minden esetben kapcsoljuk ki és áramtalanítsuk az eszközt, amelyet le kívánunk tisztítani. Ellenkező esetben akár helyrehozhatatlan károsodást is szenvedhet.

Ez az egyik leglényegesebb előírás, amelytől soha sem szabad eltérni.

Ma már sok olyan elektronikus eszköz létezik, amely vízálló minősítéssel bír. Azonban ez nem jelenti azt, hogy jót tesz neki, ha a folyó víz alá teszik, bekenik szappannal, és elkezdik sikálni. Sőt, azt sem tolerálják jól, ha a vegyszereket közvetlenül rájuk spriccelik.

A legjobb megoldás egy törlőkendőt benedvesíteni vagy átitatni a tisztítószerrel, és ezt követően szisztematikusan végigdörgölni az elektronikai berendezéseket.

Nem szabad erőteljes, durva mozdulatokkal sikálni, főleg nem a képernyőket. Finoman kell haladni, és ha makacs szennyeződésbe fut bele valaki, akkor inkább többször menjen végig a problémás területen.

Mivel?

Mi a mikroszálas törlőkendőt javasoljuk, abból is a kímélőbb, puhább változatokat. Ezekből egy csomag már pár száz forintért beszerezhető, ennyit pedig bőven megér a dolog. Ennél lényegesebben magasabb áron lehet beszerezni azokat a hermetikusan zárt, direkt elektronikus eszközökhöz gyártott kendőket, amelyeket már gyárilag átitattak valamilyen vegyszerrel. Ez is jó megoldás lehet, de érdemes olyat választani, amelynél a komponensek között megtalálható valamilyen fertőtlenítőszer is. A papírt, szivacsot és a fém dörzsölőt ne erőltessük, ezek súlyos károsodást okozhatnak a termékek kényes felületén!

Ajánlott céleszközt használni a tisztításhoz. Forrás: Origo

A vegyszerek közül olyat használjunk, amelyet már eredetileg is különféle elektronikus berendezések tisztításához gyártottak. Különösen igaz ez a laptopok kijelzőire, amelyek rettenetesen kényesek, és ha rossz anyag kerül rájuk, akkor hamar tönkremehetnek. Amennyiben a tisztítószer nem tartalmaz fertőtlenítőszert, akkor sincs nagy baj: a gyógyszertárakban beszerezhető 70 százalékos alkohol erre kiválóan megteszi. Miután tiszta a felület, finoman át kell dörzsölni azt egy alkoholos mikroszálas kendővel. Sok helyen felbukkant, hogy a hypo vagy a hozzá hasonló termékek is alkalmasak az elektronikai masinák fertőtlenítésére, de ezt mi egyáltalán nem javasoljuk.

Speciális eszközök

Ma már lehet kapni különféle méretű sterilizáló dobozokat, amelyekbe csak be kell tenni a tárgyakat, rácsukni a fedőt, és a különleges égőkből áramló UV-fény néhány perc alatt semlegesíti a felületükön található mikroorganizmusokat.

UV-fényt használó fertőtlenítő doboz.

E módszer előnye, hogy bármilyen anyaggal használható, 99,9 százalékos hatékonyságot szavatol és nagyon gyors. Hátránya viszont, hogy meglehetősen drága, hiszen például egy olyan szerkezet, amibe okostelefont is lehet tenni, nagyjából 35 - 40 000 forintba kerül.

Érdemes azonban ehhez hozzátenni, hogy az UV-sugárzás - például a medencefertőtlenítéshez is használt UVC - hatással lehet a különböző anyagokra is, elsősorban

műanyagokat, szépen kidolgozott fa bútorokat, kárpitot öregíti, hasonlóan az erős nyári napfényhez.

(csak rövidebb idő alatt). A fehér ilyenkor kicsit megsárgul, a színek kifakulhatnak. Szóval azért csak óvatosan!

Tehát lássuk még egyszer a legfontosabb szabályokat:

  • Rendszeresen tisztítsa a gyakran használt elektronikus eszközeit!
  • Ne eresszen vizet az elektronikai berendezésekre!
  • Ne dörzsölje azokat durva törlőruhával, szivaccsal!
  • Használjon mikroszálas kendőt, vagy speciális törlőkendőket!
  • Használjon speciális vegyszereket!
  • Fertőtlenítésre jó az orvosi alkohol is!
  • Használhat speciális, UV-fényt alkalmazó fertőtlenítő eszközöket is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!