Földrengésszerű változásokat hozott a technológiai szektorba a vírus

technológiai szektor, eladások, rendezvények zuhanás
Rengeteg elektronikai eszközt előállító gyárban leállt a termelés.
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány a Távol-keletről indulva most már az egész világon óriási problémákat okoz, és már most látszik, hogy komoly nyomokat hagy majd maga után. Kihat az egészségügyre, az oktatásra, az utazási szokásokra, a kultúrára, és nagyon komoly, földrengésszerű változásokat hozott egyik pillanatról a másikra a technológiai-elektronikai szektorban is.
Vágólapra másolva!

Zuhanó értékesítési adatok

A járvány terjedésének megfékezése, lassítása miatt gyakorlatilag mindenhol jelentős korlátozásokat vezettek be, ami miatt sokan átmenetileg vagy véglegesen elvesztették állásukat, vagy csökkentett munkaidőben dolgoznak. Ez pedig azt jelenti, hogy értelemszerűen kevesebbet tudnak költeni, és ennek jelei már most látszódnak. Február-március hónapokban bezuhantak az okostelefon-értékesítési adatok, és a friss elemzések szerint az első félévben a visszaesés mértéke a legjobb esetben is 30 százalék körül alakul majd, a pesszimistább jóslatok pedig azt sem zárják ki, hogy 50 százalékot is zsugorodhat a piac az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Rengeteg elektronikai eszközt előállító gyárban leállt a termelés. Forrás: Origo

Mindez pedig katasztrofális hatással lesz az iparági résztvevőkre, és óriási veszélyt jelent a gyengék számára. Az olyan cégek, mint a Samsung, a Xiaomi vagy az Apple gond nélkül túl fogják élni ezt a nehéz időszakot, de az olyan kisebb gyártók, mint például a Nokia, komoly bajba kerülhetnek. A járvány értelemszerűen nem csak a mobilos szegmenst érinti, hiszen például a kereslet visszaeséséről számoltak be például a számítógép- és a tévégyártók is.

Bár a pénzügyi döntéshozók példás gyorsasággal reagáltak a hirtelen jött megtorpanásra, még ok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy visszaálljon a kereslet mértéke a normális kerékvágásba. A helyzetet az is bonyolítja, hogy a nagy sporteseményeket elhalasztották vagy lefújták.

Sokan pedig ezekhez, például jellemzően az olimpiához, illetve a labdarúgó-Európa- és világbajnoksághoz igazítják az új televíziójuk megvásárlását.

Mivel az említett tornákra már biztos nem kerül sor idén nyáron, ezért már most lehet tudni, hogy például a tévék iránti kereslet akkor is alacsonyabb maradna a vártnál, ha most azonnal megtalálnák a vírus ellenszerét. Ezen folyamatok pedig a nagy gyártók hosszú távú terveit is keresztbe húzhatja. Ha ugyanis idén a vártnál lényegesen alacsonyabb lesz a bevétel, akkor jövőre nem tudnak annyi fordítani a kutatás-fejlesztésre, mint kellene,

emiatt várhatóan lassulni fog az innováció is, azaz később és kevesebb újdonság jelenik majd meg.

Ellátási nehézségek

A járvány elleni intézkedések részeként már hetekkel-hónapokkal ezelőtt bezártak számos kínai gyártóüzemet. A jelek szerint ezek legkorábban májusban nyithatják meg ismét a kapuikat, és kezdhetik újra a termelést. Ez pedig azt jelenti, hogy ha a kereslet nem csökkent volna, akkor sem tudnának annyi terméket eladni, mint amennyi a tervekben szerepelt.

Az LG például arra kényszerült, hogy leállítsa kantoni OLED panelgyártó üzemét, ami azt jelentheti, hogy a vártnál legalább 30 százalékkal kevesebb OLED televíziót tudnak majd legyártani idén.

De ugyanígy jártak olyan más nagy óriások, mint a Foxconn és a Samsung, amelyek azt szenvedik meg, hogy a Sanghaj melletti Suzhou gigantikus ipari parkot zárták be tokkal-vonóval egy időre. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor indulhat meg ezekben az üzemekben tényleg a termelés. Az utóbbi időben egyébként már Európát is elérte ez a hullám. A közelmúltban például a Samsung döntött úgy, hogy leállítja szlovákiai egységében a televíziók összeszerelését a dolgozók védelmében. És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a lánc egyetlen elemének kiesése elegendő az egész folyamat megakasztásához. Így még az is előfordulhat, hogy komoly ellátási nehézségekkel szembesülünk majd, amely az árak jelentős emelkedését eredményezheti.

Elmaradó események

A technológiai univerzum szerves részét képezik a nagy szakvásárok. Itt a gyártók amellett, hogy bemutatják az adott évre szánt, vagy nagy becsben tartott termékeiket a nagyközönség előtt, rengeteg fontos üzleti találkozót is lebonyolítanak. Az ilyen eseményekre tömegekben érkeznek a kereskedők is, és ennek megfelelően sokszor egész éves, vagy szezonra szóló megállapodások köttetnek. Egyrészt fontos a személyes kapcsolattartás, de az is, hogy a partnerek saját szemükkel megvizsgálhatják a konkrét termékeket, ami értelemszerűen nagyban befolyásolja egy-egy üzleti döntés meghozatalát.
Nos, 2020 tavaszán a szinte az összes ilyen jellegű rendezvényt lefújták vagy elhalasztották. A sort a legfontosabb mobilos esemény, az MWC (Mobile World Congress) nyitotta, de később ez a sors várt a müncheni high-end showra, illetve a Photokinára, a számítástechnikai szektor legfontosabb éves seregszemléjére, a Computexre, és a New York-i CE Week sem úszta meg, hogy csak néhány rendkívül fontos példát említsünk.

Több nagy eseményt is lefújtak vagy elhalasztottak. Forrás: Origo

A lefújt szakkiállítások nagyon komoly kihívások elé állítják a technológiai cégeket. Főleg azokat a kisebb vállalatokat, amelyeknek nincs pénzük arra, hogy nagy partnertalálkozókat hívjanak össze. Hiszen így egy nagyon fontos kapcsolattartási opciónak kell időlegesen búcsút inteniük, amely viszont jelentősen befolyásolhatja az idei működésüket. Alternatív megoldásokat kell keresniük, ráadásul gyorsan és hatékonyan, ami jelentősen átrendezheti az erőviszonyokat.

Értelmet nyer az 5G

Amikor a fejlett világban hirtelen kvázi otthoni karanténba került több millió ember, az internetszolgáltatás sok helyen egyszerűen összeomlott. Hihetetlen mértékben megnőtt az adatforgalom, az emberek ugyanis a világháló segítségével próbálták végezni munkájukat, tanulni, illetve elfoglalni magukat a hagyományos munkahelyi környezet hiányában. Sok nagy tartalomszolgáltató, így például a YouTube vagy a Netflix arra kényszerült, hogy korlátozza az elérhető filmek és videók minőségét, hogy azok ne foglaljanak olyan nagy sávszélességet. Ez pedig érthető okokból sokaknak nem tetszett, akik a magasabb színvonalú szolgáltatásra fizettek elő.

Bebizonyosodott, hogy az 5G megkerülhetetlen lesz a jövőben. Forrás: Origo

De persze ezt a békát most le kell nyelniük, viszont az egész dolog rávilágított egy nagyon fontos dologra: A jelenlegi hálózati eljárásokkal elértük a határt. A lényegesen nagyobb adatátviteli sebességet és kisebb válaszidőt produkáló, egyszerre lényegesen több eszköz kiszolgálását biztosító új, 5. generációs mobil technológia, az 5G létjogosultsága nem is lehet kérdés. A jövőben várhatóan minden korábbinál jobban megnő az online munkavégzés, oktatás és szórakozás szerepe. Az átállás pedig nem halogatható tovább.

Összefoglalás

A végére hagytunk egy igazán szívmelengető példát, ami reményt adhat, hiszen azt mutatja, hogy vannak rengetegen, akik nem magukra gondolnak, és képesek összefogni egy jó ügy érdekében.
A Folding@Home keretein belül a számítógéppel rendelkező felhasználók felajánlhatják gépük számítási kapacitását és így csatlakozhatnak egy nagyobb rendszerhez, amely jelenleg a vírust és molekuláit vizsgálja. Ehhez rengeteg szimulációt kell lefuttatni, amihez szuperszámítógépek igénybe vételére lenne szükség. A Folding@Home projekthez viszont már olyan sokan csatlakoztak, hogy a gépeik összeadott teljesítménye már nagyobb, mint a világ jelenlegi hét szuperszámítógépének összeadott ereje! A nagy bajban tehát sikerült összerakni egy nagyon-nagyon komoly rendszert gyakorlatilag ingyen, amely ráadásul folyamatosan bővül. Ha pedig egyszer véget ér a járvány, akkor lehet más, hasonlóan nemes célokra használni ezt az összetett, hatalmas lehetőségeket rejtő gigantikus tech-organizmust.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!