Csökkenti a képminőséget a YouTube

woman relaxing online on sofa reading some papers Serene People Candid Morning Residential Building Leisure Activity Stereotypical Housewife One Woman Only Women Females Archival Comfortable Feet Up Watching TV Adults Only Looking Away Domestic Life Broad
woman relaxing online on sofa reading some papers
Vágólapra másolva!
A Netflix is beleegyezett az átmeneti minőségrontásba.
Vágólapra másolva!

Mint tegnap már beszámoltunk a fejleményről, az Európai Unió egyik digitális ügyekkel foglalkozó biztosa azzal a kéréssel fordult a YouTube-hoz és a Netflixhez, hogy csökkentsék az európai ügyfeleknek kiszolgált videóik minőségét, ezzel redukálva a kábeles és mobilos internethálózatok terheltségét. Ennek célja, hogy a lehető legkevesebb gond nélkül tudjanak otthonról dolgozni és tanulni a polgárok, ne kelljen harcolniuk a sávszélességért az idejüket internetes videózással elütőkkel.

Forrás: Getty Images/Franckreporter

A két vállalat közül elsőként a Netflix reagált a kérésre, és némi ódzkodást követően most úgy állítottá át a szolgáltatását, hogy az a következő 30 napban

nagyjából 25 százalékkal kisebb adatforgalmat generáljon az európai hálózatokon.

Nem világos, hogy a Netflix egész pontosan milyen felbontásban és bitrátában határozta meg az európai ügyfelek által elérhető maximumot, azonban ez az előfizetésük típusától is függhet. A cég három csomagot kínál, a legolcsóbb csak a DVD-k esetében megszokott felbontású (SD) képet ad, a középső már Full HD (1080p) felbontást kínál, míg a legdrágábbra szavazók Ultra HD (4K) képet kapnak.

A legvalószínűbb, hogy a Netflix nem a videók felbontását csökkentette, hanem a bitrátájukat, azaz erősebben vannak tömörítve az egyes képkockák, így kevesebb sávszélesség megy el a hálózatokon való továbbításukkor.

A Netflix után a YouTube is reagált a helyzetre, a cég mostantól alapértelmezetten 480p felbontásban, azaz DVD-minőségben szolgálja ki a videókat az európai felhasználóknak. Viszont a nézők képesek kézzel átváltani a videók magasabb minőségű változatainak a megtekintésére a videomegosztó böngészős felületén és appjaiban.

A YouTube nem akadályozza meg, hogy az európaiak továbbra is akár a legjobb minőségben nézzék a videókat, csak átállította az alapértelmezett minőséget.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!