Váltságdíjat követel az androidos felhasználóktól a koronavírust követő app

Vágólapra másolva!
Zsarolóvírust rejtettek a koronavírus követését ígérő androidos alkalmazásba a támadók.
Vágólapra másolva!

Számos jelentés foglalkozik vele, hogy a koronavírusjárvány esetében mind pszichésen, mind egészségügyileg a legrosszabb hatást az gyakorolja ránk, ha pánikba esünk – ez üzenet mégsem jut el elég emberhez, mindebből pedig a rosszindulatú hackerek is profitálnak. A pánikot és zavarodottságot többek között spekulációval, tévinformációkkal, álhírekkel és áremelésekkel használják ki, de akadnak akik váltságdíjra utaznak, méghozzá a felhasználók okostelefonjának megbénításával.

Forrás: The Next Web

Ehhez olyan hasznosnak tűni androidos appot használnak, ami azt ígéri, hogy segít követni a járványt a régiónkban. A gyakorlatban az app annyit csinál, hogy kizárja a felhasználót a mobiljából, majd a CovidLock nevű zsarolóvírus egy biztonsági rést kihasználva jelszóval védi le az eszközt, a tulajdonosa többé nem fér hozzá.

A Play Áruházba egyébként nem tudott bejutni az app, de különböző weboldalakon keresztül hatékonyan terjesztették. A támadók pedig a zárolás feloldásáért 100 dollár értékű bitcoint kérnek 48 órán belül, illetve azzal fenyegetik a felhasználókat, hogy megtartják a személyes fotóikat, videóikat, közösségi fiókjaikat, valamint követik a földrajzi helyzetüket, és távolról törölnek mindent a mobiljukról.

Szakértők szerint a „4865083501" jelkód megadásával megkerülhető a zárolás, ha valaki pórul járt, legalábbis egyes visszafejtőknél ez működött.