A Twitter letiltja a félrevezető információkat a koronavírusról

Vágólapra másolva!
Letiltotta helyi idő szerint szerdán a Twitter amerikai mikroblog-szolgáltató az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos félrevezető információk közzétételét az oldalon.  
Vágólapra másolva!

A közösségi platform ezentúl minden olyan tartalom közzétételét tiltja, amely szembemegy a tudományos szakemberek iránymutatásával vagy hamis gyógymódokat javasol.

A Twitter blogbejegyzésben kiemelte, hogy az új szabályok értelmében

el kell távolítani minden olyan posztot, amely arra buzdít, hogy az emberek az egészségügyi hatóságok előírásaival ellentétesen cselekedjenek.

Nem lehet például azt terjeszteni a jövőben, hogy a szappant gyártó cégek összeesküvése lenne, hogy az embereket arra kérik a hatóságok: mossanak kezet. Azt sem szabad híresztelni, hogy a Covid-19 névre keresztelt betegség aromaterápiával és illóolajokkal megelőzhető.

A Facebook már januárban bejelentette, hogy eltávolítják a járvánnyal kapcsolatos hamis állításokat vagy összeesküvés-elméleteket terjesztő bejegyzéseket. Mindkét cég arra hivatkozik: az ilyen írások sértik közösségi alapelveiket, amelyekben az szerepel, hogy

nem tehető közzé olyan üzenet, amely fizikai ártalomhoz vezet.

Ennek ellenére eddig mindkét közösségi oldal meglehetősen lazán kezelte az egészségügyi összeesküvés-elméleteket és áltudományos módszereket tartalmazó bejegyzéseket, és mindkét platformon nagy tábora van a minden tudományos alapot nélkülöző, potenciálisan közveszélyes oltásellenes mozgalomnak.