Rontaná a YouTube-videók képét az EU

laptop notebook iroda munka gépelés
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Az otthoni munka és tanulás próbára teheti a hálózatokat.
Vágólapra másolva!

A Financial Times értesülései szerint közfelháborodást kiváltani képes kéréssel fordult az EU egyik digitális ügyekért felelős biztosa a YouTube-hoz és a Netflixhez. Thierry Breton szerint a cégeknek felelősségük van abban, hogy a krízishelyzet idején simán működjön az internet, így arra kérte azokat, hogy fontolják meg a HD videók letiltását, helyette csak SD-ben, azaz DVD-s képminőségben közvetítsék a tartalmaikat.

A kép csak illusztráció Forrás: Andrea Piacquadio / Pexels

Breton problémája, hogy az otthonról dolgozók vagy tanulók, továbbá a jobb híján internetes videókat nézők számának jelentős megugrása miatt erősen lassulni kezdhet az internet, a sok videochatelés és videonézés miatt elfogyhat a sávszélesség.

Emiatt akadozni kezdhet a távmunka és az oktatás: az előbbi pluszban keresztbe tehet az amúgy is nagy pofont kapott gazdaságoknak, az utóbbi pedig súlyos érdeksérelmet okozhat a diákoknak.

A Telecom Italia beszámolója szerint az országos karantén elrendelését követően 75 százalékkal emelkedett a lakossági internetforgalom mennyisége, a spanyol távközlési cégek pedig arra kérték az előfizetőiket, hogy csak csúcsidőn kívül használják a letöltőszolgáltatásokat és videostreamelőket.

A világ legnagyobb tartalomkiszolgáló rendszerét működtető Cloudflare műszaki igazgatója egyelőre nem aggódik a helyzet miatt, az eddigi tapasztalatok alapján van elég tartalék a globális nethálózatokban a többé-kevésbé problémamentes működéshez.

A Speedtest szolgáltatásról ismert Ookla szerint a kínai és olasz vezetékes nethálózatok elég jól bírják a megnövekedett terhelést, viszont a mobilnet sebességében jelentős lassulást tapasztalt a kérdéses országokban.

Hírünk írásáig a YouTube nem reagált Breton megkeresésére, míg a Netflix szerint szükség esetén a netszolgáltatók is megoldhatják, hogy az ügyfelek csak egy bizonyos mennyiségű sávszélességet használva tudjanak kapcsolódni a szolgáltatásához. Az adaptív képminőségváltási technológiája automatikusan az elérhető sávszélességhez igazítja a streamelt videók minőségét, így nem látja értelmét a képminőség központi és általános rontásának.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!